person_outline
search
hrendeitpt
  • Posted
  • Read 873 times

NAMJERNO ZAPUŠTENA BARANJA!

Putovanje biciklom kroz Baranju predstavlja fantastično iskustvo bez obzira što biciklističkih staza gotovo i nema, osim one između Osijeka i Bilja, koja je u sve lošijem stanju, i nekoliko novoizgrađenih kilometara u blizini belomanastirskog Šećeranskog jezera. Manje upućenim cikloturistima valjalo bi napomenuti da se ovdje jednim dijelom može izbjeći putovanje frekventnijim prometnicama, te biciklirati uz danas skoro pa napuštene pustare Sokolovac i Mirkovac, te preko Kozjaka mirnije i sigurnije dobiciklirati do Kopačeva i dalje do Osijeka.

Veća ulaganja u biciklističku infrastrukturu, ne samo u biciklističke staze, nego i u cikloturističku signalizaciju, ovdje bi zasigurno bi doprinijela povećanju broja cikloturista i njihovoj sigurnosti. Ono što će putnika namamiti u ove krajeve svakako je bogata, zdrava i ukusna gastronomska i enološka ponuda, kao i čuveno baranjsko gostoprimstvo.

Pritom, korisno je naglasiti da su mnogi ugostiteljski objekti na našoj ruti dobro pripremljeni za prihvat cikloturista, te su opremljeni osnovnim alatom za popravak i održavanje bicikala, kao i većim ili manjim brojem istih. Baranjska je kuhinja naširoko poznata po obilju ribe i divljači, ali ni vegetarijanci neće ostati gladni – njih očekuju različite vrste sireva, sve začinjeno vrhunskom slatkom ili ljutom – pogađate – baranjskom paprikom.

Uz to, lokalni vinari još od davnina koriste sve reljefne prednosti ovoga kraja, zajedno s kontinentalnom klimom, te proizvode vrhunska vina. Za nekoga tko nije ljubitelj ovog blago oporog pića, naći će se i onakvog vina koje je nepcu izrazito ugodno i pije se “kao sok” kao što je na primjer Josićev Cuvée iz 2010, a mogućnost obilaska samih vinskih podruma pruža posebnu draž. Mogućnost degustacije je, dakako, osigurana.

Grijeh bi bio putovati Baranjom, a ne posjetiti Park prirode Kopački rit – jedinstveno poplavno područje Drave i Dunava, koje je najveće rastilište i mrjestilište slatkovodne ribe u Podunavlju i najvažniji ornitološki rezervat u Hrvatskoj. U njemu se svake godine gnijezdi oko 140 vrsta ptica, a velika bioraznolikost od 2000 bioloških vrsta odraz je bogate flore i faune parka.

Tko daje za pravo svim dosadašnjim vladama da u širokom luku zaobilaze ovu slavonsku županiju, hrvatski biser, kada dijele novce poreznih obveznika?

Izvor: Ivan Podraza

(0 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: