person_outline
search
hrendeitpt
  • Posted
  • Read 6854 times

Uklanjanje nadbubrežne žlijezde ili laparoskopska adrenalektomija

Nadbubrežne žlijezde su dva mala organa, jedna koja se nalazi iznad svakog bubrega. Nadbubrežne žlijezde poznate su kao endokrine žlijezde jer proizvode hormone. Najčešći razlog zbog kojeg pacijent treba ukloniti nadbubrežnu žlijezdu je proizvodnja viška hormona kod tumora koji se nalazi unutar nadbubrežne žlijezde. Većina tih tumora su mala i nisu kancerogena. Poznati su kao benigni rastovi koji se obično uklanjaju laparoskopskim tehnikama.

U prošlosti, bilo je potrebno uklanjanje tumora nadbubrežne žlijezde, što je bilo potrebno za rezanje od 6 do 12 inča u abdomenu, boku ili leđima. Danas, s minimalno invazivnim kirurškim tehnikama, uklanjanje nadbubrežne žlijezde (poznato i kao laparoskopska adrenalektomija) može se provesti kroz tri ili četiri četvrtastog i pola inča rezova. 

Što očekivati

Operacija se izvodi pod potpunom općom anestezijom. U abdomen umetnut je laparoskop (maleni teleskop) spojen na posebnu kameru. To daje kirurgu uvećani pogled na unutarnje organe pacijenta na TV zaslonu. Umetnuti su i drugi instrumenti koji dopuštaju vašem kirurgu da delikatno odvoji nadbubrežnu žlijezdu od njegovih privitaka. Zatim se nadbubrežna žlijezda stavi u malu vrećicu i ukloni kroz jedan od rezova. Gotovo je uvijek potrebno ukloniti cijelu nadbubrežnu žlijezdu kako bi sigurno uklonili tumor.

Koje su prednosti laparoskopske adrenalektomije?

Poboljšani kozmetički rezultat
Manje postoperativne boli
Brži povratak u normalnu aktivnost
Smanjeni rizik od hernijacije ili razdvajanja rana
Kraći boravak u bolnici
Uklanjanje slezene ili laparoskopska splenectomija

Slezena je organ krvi ispunjen u gornjoj lijevoj trbušnoj šupljini. To je orgulje za pohranu crvenih krvnih stanica i sadrži mnoge specijalizirane bijele krvne stanice koje filtriraju krv. Postoji nekoliko razloga zbog kojih bi se morala ukloniti slezena. Najčešći razlog je stanje koje se zove ITP ili idiopatska trombocitopenija purpura (niske trombocite nepoznatog uzroka). Hemolitička anemija (stanje koje razgrađuje crvene krvne stanice) i nasljedni uvjeti koji utječu na oblik crvenih krvnih stanica mogu također zahtijevati splenectomiju. Osim toga, ako se slezena povećava, ponekad uklanja previše trombocita iz krvi i mora biti uklonjena.

Što očekivati

Za laparoskopsku splenectomiju pacijenti će biti postavljeni pod opću anesteziju. Laparoskop (mali teleskop spojen na video kameru) stavlja se u abdomen. Nekoliko instrumenata smješteno je na različitim mjestima na abdomenu pacijenta kako bi vaš kirurg mogao ukloniti slezenu. Nakon što je slezena izrezana od svega s kojom je povezana, postavljena je unutar posebne vrećice. Torba s slezenom iznutra je podignuta na jedan od rezova na abdomenu. Slezena se zatim razbije u male komadiće (morcelirano) unutar posebne vrećice i potpuno uklanja.

Koje su prednosti laparoskopske splenectomije?
Bolji kozmetički rezultati
Brži povratak na redovitu, čvrstu hranu
Manje postoperativne boli
Brži povratak u normalne aktivnosti
Kraći boravak u bolnici

Izvadak iz Task Force of Society of American Gastrointestinal Endoscopic Surgeons na pacijentovu informaciju.

Čitajte nas na našem portalu: http://istinomprotivlazi.com

Komentirajte na našoj fb stranici: https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi

 

 

(0 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: