person_outline
search
hrendeitpt
Sergej Županić Sergej Županić
  • Posted
  • Read 16283 times

Idimo pred sabor i zaustavimo zastupnike koji će ovaj petak potpisati EU uredbu koja Monsantu legalizira trovanje građana GMO-om!

Hrvatska vlada je jedna od rijetkih koja podržava Monsantov Roundup glifosat koji uzrokuje Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest, rak, autizam, ALS, ADHD, neplodnost, poremećaje serotonina i mnoštvo drugih zdravstvenih problema.

Godinama su sve brojniji dokazi da najpopularniji herbicid na svijetu glifosat uzrokuje brojne teške bolesti kod ljudi, a Europska komisija još jednom je odlučila ne zabraniti ga. Hrvatska vlada je pritom jedna od rijetkih koja je u tome podržava.Zašto?

Ipak, Europska komisija (EK) je o sudbini glifosata trebala odlučiti još 2012.-te, da bi to odgodila za 2015-u, a prije kratkog vremena mu je 'produžila život' na još 5 godina a nama ga, ako u petak zastupnici izglasaju novu EU uredbu, skratila za najmanje isto toliko godina.

Naime, ispostavilo da će protiv glasati Francuska, Italija i Švedska, te da će zbog brige za živote svojih građana suzdržani biti Njemačka, Luksemburg, Austrija i drugi, EK je glasanje odgodila.ORaH-ov zastupnik u Europarlamentu Davor Škrlec ne dvoji što je tome uzrok.

'Kad su vidjeli da nemaju većinu, glasanje su odgodili kako im ne bi propalo produljenje dozvole za upotrebu glifosata u EU. Sumnjamo da je Europska agencija za sigurnost hrane (ESA) potpuno pod utjecajem Monsanta", rekao nam je Škrlec. 

'Zašto je Vlada Hrvatske spremna žrtvovati svoje građane kako bi zadovoljila Monsanto?', pita se Škrlec.

Monsanto je multinacionalna kompanija koja je glifosat patentirala 1970., a svjetski je (ne)slavna i po DDT-u, agentu orange iz rata u Vijetnamu. Glifosata se godišnje proizvede 650.000 tona, više nego svih ostalih svjetskih herbicida skupa, a to je biznis od 6,5 milijardi dolara godišnje. Svoje brzo širenje svjetskim tržištem zahvaljuje tome što su mnoge GMO poljoprivredne kulture prilagođene tako da budu otporne baš na njega.

40% glifosata u urinu Hrvata

Koliko glifosata unosimo u tijelo kroz hranu, pokazuje istraživanje iz 2013. koje je proveo Medicinski laboratorij u Bremenu nad građanima 18 članica EU. Glifosat je otkriven u urinu čak 40% stanovnika Hrvatske, a najvišu razinu pronašli su kod upravo kod ispitanice iz Hrvatske i to u koncentracijama između pet i 20 puta višima od onih koje su dopuštene za pitku vodu.

Analizirali su samo stanovnike gradova, a to je značilo da su u sebi imali glifosat ne zbog rada s njim u poljoprivredi, nego unosom kroz hranu i vodu, te zbog primjene glifosata u gradskim parkovima. Express je prije tri godine među prvima pisao o tome. Tada je Eugen Vuković iz Zelene akcije objasnio da je glifosat tako snažan herbicid da ubija i korov i biljku koju želimo uzgojiti pa se upotrebljava prije ili nakon sijanja te ostaje u tlu.

Još je gore, rekao je, što ga koriste i pri berbi, kako bi se biljke posušile, a pokupe plodovi na kojima ostaje herbicid. Najogorčenija bitka protiv glifosata danas se vodi u Argentini. Kriza u toj zemlji iz 1990. dovela je do širenja GMO soje kojom je do 2009. zasijana čak polovica obradivog tla. A to je bilo poprskano s 200 milijuna litara glifosata.

Zaredali su izvještaji o skoku spontanih pobačaja, karcinomu i deformiteta novorođenčadi kod lokalnih poljoprivrednika, što je u studijama iz 2009. i 2010. dokazivao Andres Carrasco, direktor Laboratorija za molekularnu embriologiju Sveučilišta u Buenos Airesu. EK je primjenu glifosata dopustila 2002. Od tada je nekoliko znanstvenika, ustvrdilo da su studije po kojima su glifosat odobrili bile lažirane.

Express je 2013. došao do radnog dokumenta EK iz 2002. iz postupka kojim je glifosat odobren te nam je tada toksikologinja Tihomira Gojmerac objasnila da je naručitelj svih tih istraživanja bio sam Monsanto.

''Dok smo iščitavali dokumente FAO, EK i sl., kod citata smo nailazili samo na nepoznate znanstvenike. Poslije smo vidjeli da su sva ta istraživanja bila naručena. Osim toga, oni nisu istraživali nesmrtonosne doze, upravo one koje su morali, koje mogu doći u organizam ljudi u duljem periodu izloženosti, nego samo utjecaj visokih doza, u kraćem vremenu i jačeg utjecaja. Ja to mogu reći sad kad sam u mirovini", komentirala je.

Dok je još bila na Hrvatskom veterinarskom institutu, ona je 2010. s kolegama dokazala visoke razine atrazina u vodotocima u Turopolju, a to je dovelo do zabrane te kemikalije srodne glifosatu. Francuski znanstvenici objavili su 2005. u časopisu američkog Nacionalnog instituta za znanosti okolišnog zdravlja studiju o tome da glifosat uzrokuje odumiranje ljudske placente i ubija embrij.

Američki nezavisni znanstvenici s MIT-a 2013. su studijom dokazali da Monsantov Roundup (glifosat) uzrokuje Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest, rak, autizam, ALS, ADHD, neplodnost, poremećaje serotonina i mnoštvo drugih zdravstvenih problema. 

Glavni dioničari Monsanta su princ Charles, Hillari Clinton je u upravnom odboru Monsanta. Oni žele Slavoniju i Vojvodinu zato se stanovnici upravo te dvije žitnice Europe,iseljavaju. Zajednički direktor za cijelu 'Jugoslaviju' je Zoran Petrović, a glavni partner Agrokor i Todorić koji je najviše uvozio hrane iz Argentine. Zar je potrebno još nešto dodati?

Zar mislite da je to sve slučajno?

Za četiri dana, točnije 2.02.(petak) ''hrvatski'' zastupnici iz redova HDZ-a, SDP-a, HNS-a i manjinci ozakoniti će EU uredbu tzv. ''Koigzistenciju GMO-a i ekološke hrane'' ,kojom će na mala vrata legalno ( do sada je radio krišom i podmuklo) uvesti Monsanto u Hrvatsku! 

Autor: Sergej Županić

izvor http://www.express.hr/brifing/vlada-zrtvuje-gradane-kako-bi-zadovoljila-monsanto-4185

Čitajte nas na našem portalu: http://istinomprotivlazi.com

Komentirajte na našoj fb stranici: https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi

Opća deklaracija o ljudskim pravima: Član 19. 'Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvaća i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi obavijesti i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice'

 

(14 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: