person_outline
search
hrendeitpt
Povijesni poraz socijaldemokrata na talijanskim izborima. Lijevica i desnica nemaju zajedno niti trećinu glasova! Pokretu s pet zvjezdica (M5S) najviše glasova
Pobjedici izbora - Pokret sa 5 zvjezdica
  • Posted
  • Read 1300 times

Povijesni poraz socijaldemokrata na talijanskim izborima. Lijevica i desnica nemaju zajedno niti trećinu glasova! Pokretu s pet zvjezdica (M5S) najviše glasova

Nije prošla opcija koju je priželjkivala EU i o kojoj se raspravljalo prije izbora: "velika koalicija" PD-a i Berlusconijeve ''Forza Italia'' (op.a. kao velika koalicija HDZ-a i SDP-a). I to je dobro za talijanski narod. Te dvije stranke, koje su uništile talijanski narod počevši od ranih 1990-ih, zajedno nisu osvojile niti jednu trećinu glasova u parlamentu i Senatu Italije.

U četvrtoj najvećoj zemlji Europske unije, usred masovnog siromaštva i nezaposlenosti te sve većeg nezadovoljstva sa strankama središnje ljevice i njihovim pseudo-lijevim apologom, nedjeljni parlamentarni izbori u Italiji rezultirali su povijesnim porazom za vladajuću Demokratsku stranku (PD) i pobjede desnih i nacionalnih stranaka.

Italija zemlja - s nezaposlenošću mladih preko 30 posto - uvelike je rezultat politika koje su provodile vlade tzv. srednje ljevice. Dok su desničarske vlade pod Silvijem Berlusconijem bile obilježene korupcijom, premijeri lijevih vlada - Romano Prodi, Massimo D'Alema i Matteo Renzi - neodvojivo su povezani sa socijalnim rezovima i štedama usmjerenim protiv radničke klase.

Preslika Hrvatske, ni lijevi (SDP) ni desni (HDZ) nisu radili u interesu naroda već stranih banaka i korporacija.

Pobjednici nedjeljnih izbora su prije svega, Movement sa pet zvjezdica (Beppe Grillo) i Lega na čelu sa Matteom Salvinijem. 73 posto je bio odaziv birača što je relativno nizak postotak po talijanskim standardima. Izborna pobjeda, kolokvijalno rečeno nacionalista, produbila je krizu Europske unije jer su pobjednici izbora kritični ili se suprotstavljaju članstvu Italije u EU.

PD, bivša vladajuća stranka, osvojila je samo 18,7% glasova. Sada ima 105 od 630 mjesta u Zastupničkom domu i 50 od 315 mjesta u Senatu. Matteo Renzi podnio je ostavku u ponedjeljak navečer kao čelnik PD-a. Koalicija koju je vodio, a koja je uključivala i stranke oko Giuseppea Pisapie (Insieme) i pro-EU + Europa, osvojila je ukupno, samo 22,9% glasova što je treće mjesto iza Berlusconijeve koalicije i Grillo's Five Star Movementa.

berlusconi epa 1

Berlusconi je trojanski konj ove koalicije

Matteo Salvini, čelnik Lege (nekada Lega Nord), u ponedjeljak je izjavio da bi trebao biti novi premijer. Sa 17,4% glasova, ''Lega'' je imala više glasova od svog partnera Silvia Berlusconia i njegove stranke ''Forza Italia'' (14,0 %). Fasisti ''Fratelli d'Italia'', Gruzije Meloni, koji su također dio ove koalicije, osvojili su 4,3%. Dakle, sa ukupno 37% glasova, ova koalicija je najveća.

Matteo Salvini bi mogao postati premijer. Nakon Mađarskog Viktora Orbana, austrijskog Sebastiana Kurza i Češkog Andreja Babisa, to bi rezultiralo još jednim, kako ih lijevičari nazivaju, rasističkim, ksenofobnim šefom države u EU.

Lega Nord nastao je 1990-ih. Pod Salvinijem, stranka se širila diljem zemlje i usvojila protu-EU, ekstremistični i rasistički program po uzoru na Nationalnu Frontu Marine le Pen u Francuskoj. Međutim, desničarski savez neće moći formirati vladu bez drugog koalicijskog partnera 5 Zvjezdica, pojedinačkog pobjednika izbora. Također je moguće da se koalicija neće moći formirati, imajući u vidu da je Berlusconi služio Novom svjetskom poretku, a ne talijanskom narodu i na tom kursu će ostati.

Sa 32,7% glasova, pokret Five Star izlazi kao najjača stranka i pobjednik je izbora. Stekao je podršku građana, osobito na siromašnom jugu i jugoistoku gdje je Pokret sa pet zvjezdica osvojio 49 posto glasova. U Campani, 48 posto, na Siciliji, 44 posto, u Apuli, 43 posto, u Calabriji i Basilicata, a 42 posto na Sardini. Pokret sa 5 zvjezdica ( M5S) kontrolirati će više od trećine zastupničkih mjesta u parlamentu, 225 od 630 u Zastupničkom domu i preko 100 u Senatu, ukupno 315 mjesta.

Pokret s pet zvjezdica (M5S) pridobio je mlade birače koji su iskusili samo vlade koje je vodio PD i Forza Italia, a koje su praktički uništile Italiju, a mlade tjerali trbuhom za kruhom. Preslika Hrvatske (HDZ i SDP) i mnogih drugih EU zemalja. Bilo bi logično da oni imaju pravo na svoga premijera!

U EU, medijima i financijskim tržištima talijanski izborni rezultat izazvao je velike nemire. Istog dana kada je Merkelica ''uspjela dogovoriti'' koaliciju sa Schulzom (koji kao i Merkel radi isključivo protiv interesa njemačkog naroda) u Italiji je izbila, za EU, nova kriza. Njemački Süddeutsche Zeitung istaknuo je da su rezultati izbora "loši za Italiju i loši za Europu. Francuska je Le Monde opisao rezultat kao "potres",

Budući razvoj događaja uglavnom je u rukama predsjednika Sergija Materella, 76-godišnjeg pravnika i političara PD-a. On će održavati razgovore s političkim strankama kao bi se formirala vlada koja će, ako bude uspješna, morati osigurati Materellaovu suglasnost prije nego što je parlament izglasuje.

Talijanski rezultat izbora rezultat je dubokog nezadovoljstva stanovništva sa svim prethodnim vladama. Dominantni su osjećaji gnjev i razočaranje strankama koje se nazivaju lijevima, ali provode politiku banaka i velikih korporacija. U Italiji su Matteo Renzi i Paolo Gentiloni nametnuli diktate banaka i korporacija uz pomoć Zakona o radu, reformi tržišta rada, smanjenje programa protiv siromaštva za starije osobe i smanjivanje socijalnih prava . Oni su aktivno sudjelovali u vojnoj izgradnji NATO-a i militarizaciji EU, te su poduprli ratne prijetnje protiv Rusije. Izborni debakl PD-a prije svega odraz je sve manjih prava radnika. S obzirom na odsutnost progresivne i socijalističke alternative, nacionalističke stranke su profitirale na izborima.

Izborni savez, Potere al Popolo (Power to the People, PaP), osigurao je samo 1 posto glasova. Nakon što je godinama služio kao smokvin list za desničarske vlade, pseudo-lijevica se više ne može predstaviti kao alternativa. Rifondazione Comunista, glavna politička snaga iza PaP-a, bila je članica vlade Romana Prodija od 2006. do 2008. godine, koja je postavila temelje za postojeće politike rata i socijalne štednje. (op.a. hrvatski HNS).

Nije prošla opcija koju je priželjkivala EU i o kojoj se raspravljalo prije izbora: "velika koalicija" PD-a i Berlusconijeve ''Forza Italia'' (op.a. kao velika koalicija HDZ-a i SDP-a). I to je dobro za talijanski narod. Te dvije stranke, koje su uništile talijanski narod počevši od ranih 1990-ih, zajedno nisu osvojile niti jednu trećinu glasova u parlamentu i Senatu Italije.

Izvor: World Socialist Web Site

Čitajte nas na našem portalu: http://istinomprotivlazi.com

Komentirajte na našoj fb stranici: https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi

Opća deklaracija o ljudskim pravima: Član 19. 'Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvaća i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi obavijesti i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice'

 

 

(3 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: