person_outline
search
hrendeitpt
  • Posted
  • Read 1827 times

U KBC-u Split, liječnik koji je odavno trebao ići u mirovinu vrši besplatno abortuse, a mlađe kolege prizivajući se na savjest, u privatnim klinikama za 4 tisuće kuna!

Prema službenim informacijama u Splitu se dnevno obavi oko 7-10 poroda, a prema neslužbenim i dvostruko toliko abortusa. Cijena abortusa u privatnim klinikama oko četiri  tisuće  kuna

Na KBC-u Split djeluje jedan liječnik koji vrši pobačaje, pa baš zato iznenađuje tako velika brojka abortusa. No, stvar je zapravo vrlo jednostavna - u splitskom KBC-u obavi se dnevno jedan abortus, ako i toliko. Gdje se onda obavljaju ostali pobačaji i što je još zanimljivije, tko ih obavlja?

Cijena abortusa 4.000 kuna

Splitski ginekolozi imaju pravo na takozvani ''priziv savjesti.'' To bi značilo da nakon završene specijalizacije iz ginekologije mogu jednostavno odbiti raditi pobačaje, pozivajući se na svoj moralni stav i katoličku vjeroispovijest. Možda ovo na prvu zvuči etički, no pozadina je iznimno sramotna.

Svi ti ginekolozi, koji u bolnici odbijaju vršiti pobačaje, na kraju radnog vremena, oko 16:00h, odlaze u privatne klinike gdje bez ikakve moralne prepreke obavljaju abortuse i naplate ih oko 4.000 kuna. Tko zna, možda s tim novcem liječe ''razrušeni'' moral?

U Republici Hrvatskoj abortus je do određenog tjedna trudnoće legalan, ali ako se neka žena odluči na abortus u bolnici, mora proći brojne preglede, psihijatrijske tretmane, cijela procedura je dugotrajna i komplicirana.

Priziv šutnje

Splitski liječnici odbijaju obavljati pobačaje, no bez ikakvih problema te iste žene savjetuju da idu u privatnog liječnika pritom savjetujući i kliniku (u pravilu je sve to uhodana shema istog ''tima'') koji to obave u diskreciji i uz veliku cijenu, koju po dogovorenom ključu dijele.

Zapravo ''priziv šutnje'' je pravi termin ili kodeks ovog ''legalnog'' biznisa, sramotnih ginekologa!

Cijela je ta situacija uistinu žalosna - što je sa onim ženama koje nemaju novca ni vremena za cijelu tu proceduru u bolnici? Je li problem u društvu koje još uvijek osuđuje pobačaje pa ih velik broj lječnika upravo zbog toga ne želi obaviti? Ili je to samo glad za novcem koji je odavno zamijenio Boga?

Sve za depopulaciju hrvatskog stanovništva

Je li sramotno što sve te žene u javnoj bolnici dočekaju 'zatvorena' vrata, a širom otvorena u privatnim klinikama? Još je sramotnije što od svih ginekologa, pobačaj u KBC-u Split obavlja samo jedan ginekolog koji je odavno trebao ići u mirovinu?

Kao da je postalo nepisano pravilo - nakon specijalizacije pozvati se na priziv savjesti, a poslijje posla raditi ''faturete''. Poput bauštelaca! Što više fatureta to više novca, a manje djece. Sve za depopulaciju hrvatskog stanovništva.

20170928 160428

I na koncu, što je s mladim generacijama liječnika/ca koji dolaze - studentima koji su taj fakultet upisali kako bi pomagali ljudima? Na veliku žalost, danas sve ide preko veze pa čak i u medicini gdje se radi o ljudskim životima. Novcima se od liječnika dobivaju specijalizacije, dok sposobnije i moralnije kolege stoje po zamjenama i čekaju godinama na specijalizaciju.

Oni koji su kupili specijalizaciju nastaviti će raditi po već utabanim profesorovim stazama. A što je onim studentima koji svojim znanjem i velikim radom zavrijede specijalizaciju iz ginekologije? Hoće li se kao i ostali pozvati na priziv savjesti ili će vršiti abortuse u bolnici i na taj način ''krasti'' kolegama u privatnim klinikama zaradu zbog čega će navući njihov bijes i mržnju?

Zar smo zaista došli do tog trenutka kada više ništa nije sveto i kada novac postaje vrijedniji čak i od ljudskog života?

Dužni smo na kraju reći da sve ovo ne treba čuditi jer, kada usporedimo primanja jednog vrhunskog liječnika koji za vrlo odgovoran posao, u pitanju su ljudski životi, ima osnovnu plaću cca 8-9 tisuća kuna, a jedan saborski zastupnik za sluganski posao ili nerad koji traje cca tri mjeseca u godini dana, 17. tisuća kuna!

Čitajte nas na našem portalu: http://istinomprotivlazi.com

Komentirajte na našoj fb stranici: https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi

Opća deklaracija o ljudskim pravima: Član 19. 'Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvaća i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi obavijesti i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice'

 

 

(2 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: