person_outline
search
hrendeitpt
A. Hruperov A. Hruperov
  • Posted
  • Read 278 times

Hruperov: Tko su danas Čičikovi?

Nikakav novac ne može zaustaviti odlazak humano i etički orijentiranih liječnika koji mogu, jer bježe od iskorištavanja i zlostavljanja od svojih korumpiranih i pokvarenih šefova i kolega neradnika. Oni su zanesenjaci svojeg poziva i žele sačuvati čistu savjest i obraz i osigurati se od progona i podmetanja, pošteno zaraditi svoju plaću i sačuvati svoj obraz dostojanstvo i ponos.

Liječnički stalež, koji oteo osiguranicima sustav zdravstvenog osiguranja i ponaša se kao vlasnik umjesto kao izvršitelj, svojim svakodnevnim pronevjerama svakih 3 do 5 godina sumarno generira goleme dugove, kojima praktički blokira djelatnost liječenja pacijenata i tada pred svaku vladu ispostavlja ucjenu za naplatu golemih dugova nastalih pronevjerama neradom i neracionalnošću.

Kako vlada nema čiste gaće jer za svoje činovništvo i sigurnosne službe i povlaštene umirovljenike i druge povlaštene kategorije ne plaća doprinose ni za zdravstveno osiguranje ni za mirovinsko osiguranje poseže za novim nametima na još trećinu produktivnog stanovništva.

Tako je aktualni ministar zdravstva prvo tražio da vlada namiri dugove, ali je odmah zaradio odbijenicu i našao se na odstrelnoj listi sa koje se spašava predlaganjem "inovativnih" poreza u vrijednosti barem 3 milijarde kuna, na razne ovisnosti, kao što su mobiteli, hazardi, i ostale legalne droge, čime oponaša prononsiranog Krvosisa Marića.

Još je Tuđman osiromašenim intelektualcima rekao da se snađu jer nisu uzalud studirali. Zar treba porezima ubiti naše ljude? Sličnim metodama zdravstveni sustav je saniran barem desetak puta a da se ništa nije promijenilo i postiglo već su dugovanja sve veća i veća. Medenousti ministar nam prodaje maglu kao što i priliči izdanku loze "Lula i kamiša". Zagorci bi rekli: "Sere klamfe."

61337127 milan kujundzic

Ministar Milan Kujundžić

Takav porez bi se mogao, obzirom na štetnost raznih ovisnosti, opravdati jedino u svrhu spriječavanja takvih pojava, a ne za punjenje poderane kese korumpiranoga lijenoga zdravstvenog sustava. Budale kažu da za sanaciju zdravstva treba sirotinja plaćati porez na luksuz. Bogati u Hrvatskoj nemaju ništa već su uknjiženi u Monaku, Luxemburgu, Lichtensteinu i Arizoni i drugdje.

Novi harač za zdravstvo kao nagrada za to što nam se broj stanovništva smanjuje, za to što nam se povećava broj umrlih od malignih i kardiovaskularnih bolesti, za to što nam se ne pruža pravovremena dijagnostika i liječenje, za to što umiremo kao muhe za vikenda praznika ljetnih mjeseci i noću iza 24 sata Jeli to posljedica genetskih malformacija, to će uskoro vrli znanstveno medicinski anketari i statističari dokazati i unaprijed znamo rezultat.

Svi misleći svojom glavom znaju da je to zato jer zdravstveno činovništvo i lječništvo ne radi smjenski što je osnovni etički zahtjev profesije ali ekonomska nužda,već su izborili činovničko radno vrijeme i dežurstva jednog liječnika i 3 medicinske sestre na 500 bolesnika. Istovremeno pekari, mesari,mljekari, energetičari i drugi rade danonoćno da gospodi u bijelom ne bi ništa nedostajalo pa ni topli pereci. I za to da svaka bolnica ima kavanu koja radi dvosmjenski.

Ukradeno i pronevjereno u zdravstvenom sustavu je najmanje onoliko koliko je do sada ukupno plaćeno izmišljenih dugovanja radi nepoštovanja normativa kvalitete i kvantitete i nepostizanje produktivnosti karakteristične za inozemne sustave. I to unatoč tome što davanja za zdravstvo enormno rastu a uspješnost proporcionalno pada.

I to unatoč tome što se na goleme količine lijekova isplaćuju osobne provizije liječnicima, unatoč tome što se liječnike šeta po reklamnim kongresima na Karibima i drugim holivudskim destinacijama. I to se smatra edukacijom: slušanje plaćenih zdravstvenih pamfleta, koje pametni i ne slušaju,već se rekreiraju po barovima sa animir damama. I to unatoč tome što se generiraju razne lažne titule i zvanje,feudalna hijerarhija,temeljom plagijata i statistički obrađenih anketa umjesto prave znanosti.

I to da plaćamo što su kvalitetni i požrtvovni liječnici potplaćeni i diskriminirani i zlostavljani u službi da moraju emigrirati. I to zbog stručnih pogrešaka i procjena, pogoršanja zdravlja ili smrti iz nehaja i nebrige.

4aeef5e02c70ecb4fbf3

Jedan zastupnik, napr. Đakić, za tri mjeseca (ne)rada, u godini primi cca 500 tisuća kuna, a vrhunski doktor za cijelu godinu rada, manje od 200 tisuća kuna!

Zdravstveni sustav vodi se izvan vremena i postojećih zakona za financijsko i materijalno poslovanje gospodarskih subjekata ili ustanova pa i državnih. Medikokracija je osmislila sustav u kojem je ona i naručitelj i izvršitelj usluga kao i platitelj usluga. Tu osiguranik - pacijent nema nikakvu ulogu.On je samo objekt milostinje na kojem se vrše nekakve radnje s njegovom privolom ili bez, milošću medikokrata radi stjecanja formalnog opravdanja postojanja.

Pacijent je broj u čije ime sustav naručuje uslugu tako da uputnicu -narudžbenicu ne potpisuje pacijent. Da li je usluga na objektu-pacijentu izvršena ili ne nije bitno ,račun se izdaje sustavu u pacijentovo ime ali nije dostojan ni ovlašten ovjeriti potpisom da je usluga izvršena u specificiranoj kvaliteti i obimu. Sustav sam sebi isplaćuje pretpostavljeno izvršenu uslugu.

Vrste i količine lijekova izdaje sustav se elektronskom narudžbom koju objekt-pacijent ne ovjerava.Kod podizanja lijeka u ljekarni koji je sustav elektronski odobrio, izdaje se račun koji objekt-osiguranik ne ovjerava kao dokaz da je isporuka obavljena i sustav sam sebi određuje plaćanje. Koje li onanije?

Ovlašteni naručitelji mogu poznavajući broj objekta-osiguranika jer imaju pristup evidencijama višestruko generirati u sustavu naručivanje ,izvršavanje i plaćanje i fiktivnih izmišljenih usluga u zatvorenom ciklusu a da usluge nisu izvršene i da osiguranik -objekt o tome nema saznanja ali je zato multiplicirano plaćanje koje fingira osiguranikovo ime.

Osim što je osiguranik-pacijent pretvoren u objekt on nema uvid u osobni račun navodno svojih troškova liječenja kako bi barem na taj način mogao provjeravati moguće zloupotrebe. Informatizacija tome nije bitno pridonijela nego baš suprotno.Pacijentima-objektima je samo formalno omogućen uvid u konto ali je praktično onemogućen složenom sigurnosnom procedurom kojom se navodno štiti liječnička tajna i zloupotreba osobnih podataka a da ne govorima o starijim o bolesnim osobama koje ne mogu svladati tako složenu proceduru.

20170926 154958

Ali zato pristup sustavu i osobnim podacima imaju neograničeno svi liječnici farmaceuti i farmaceutska industrija i veledrogerije jer su kupile pasvorde na crnom tržištu.Time elegantno prate koji liječnik i koliko propisuje određenih lijekova radi isplata provizija,slanja na kongrese,krstarenja i ljetovanja na dalekim otocima skupocjenih poklona i honorare na račune u Austriji Luxemburgu, Kajmanskim otocima,ovisno o svoti i rangu.

Pacijente se čak nepotrebno zasipa raznim ne-lijekovima za liječenje nus-pojava i simptoma u doživotnom trajanju ali zato ograničava dostup do lijekova koji zaista liječe primarne bolesti u kraćem vremenskom razdoblju. Za takve lijekove uvedene su čak kaznene participacije jer su tobože skupi. Odnos prema pacijentima je prožet neljubaznošću, ohološću, bahatošću i ponižavajućom komunikacijom, jer su eto pacijenti višak koji ne razumije njihove pravilnike.

Pri tomu se zaboravlja da taj neuki medicinski neobrazovani pacijent cijeli rani vijek radi da bi plaćao i uzdržavao medicinsku plemenitašku kastu nad čijom pozicijom i moći više nema nikoga a pacijent se može nadati samo preuzvišenoj milosti nadutih titulaša. Svim bolnicama i ugovornim ambulantama garantirano je financiranje na "full time" principu koji pokriva sve troškove na bazi odobrenih praznih kreveta i zaprimljenih kartona pacijenata bez da se obradi bilo koji pacijent.

To su takozvane krevetarine i glavarine a da ne spominjemo trgovinu sa bolničkim krevetima t.j. iznajmljivanje po određenoj naknadi na koju ima pravo određeni liječnik. To se proteže čak i na dijagnostičke aparate i ortopedska pomagala. I sada kada pogledate njihove bilance troškovi plaća iznose 80 -90 % budžeta a za pogon,lijekove,energetiku ostaje 10 -20 % ,drugim riječima obavezno se posluje zaduživanjem sa nemogućnošću naplate jer su institucije od visokog društvenog interesa a time i računa se na trajnu ucjenu.

I ma koliko se u prošlosti povećavao taj budžet navedeni omjer ostaje uvijek isti. Oni pak koji ih uzdržavaju a to je gospodarstvo sa svojim radnicima ima strukturu obrnutu troškova. Na one koji ih plaćaju, njihove plaće troši se od 10-15%.

Tko je tu lud?!

Tako je rođen nakaradni sustav da se bolnici ne isplati pregledavati i liječiti pacijente kao i ambulantama primati pacijente jer im je plaća garantirana bez toga a liječenje je postalo hobi te su stoga generirane liste čekanje namijenjene izbjegavanju provođenja zakona o zdravstvenoj zaštiti i kao smokvin list navodne prezaposlenosti. Na svakom boljem aparatu je brojčanik koji pokazuje kada i kako dugo je aparat radio, svojevrsni taksimetar tako da je navedeno lako dokazivo.

Istovremeno liječnici i osoblje ne registriraju svoje dolaske i odlaske s posla a o poštivanju objavljenog vremena može se samo sanjati. Pacijentima-objektima u dobi od 0-15 godina i od 40 godine naviše vrlo teško je predati karton i pronaći liječnika jer su oni za navedene kategorije pacijenata koji stvarno trebaju uslugu prezauzeti. Primat imaju kartoni onih koji rijetko koriste liječničke usluge.

61278114 lijecnik ilustracija thinkstock

O našem zdravstveno sustavu i broju mrtvih i načinu umiranja mogli bi se napisati epski kriminalni romani ali toga se nitko ne poduhvaća zato, jer teško probiti mafijaški zid šutnje i samozaštite zdravstvene profesije koja je korumpirala i inficirala čitav sigurnosno pravosudni sustav. To visoko rizično i po definiciji najhumanije zanimanje nije osigurano t.j. u slučaju pogreške liječnika se ne osigurava. Tako da se pacijentu naknada za pretrpljenu štetu bol i drugo uskraćuje, već se liječnika štiti mafijaškim zakonom omerte, solidarnosti i sistemom za prikrivanje pogrešaka što sve instrumentalizira i kodificira Liječnička komora na način da se to može nazvati zločinom protiv čovjeka.

Pogreške se realne poput požara i moraju biti jasno i transparentno opredijeljene i osigurane, kako liječnika, tako i pacijenta. Ne treba zaboraviti da savjesnog i etičkog liječnika pogreška i neuspjeh teško osobno pogađa i uzrokuje mu boli i patnje, pa mora biti obeštećen kako ne bi napustio profesiju.

Tu jasno treba razlikovati pogreške zbog nemarnosti, aljkavosti i namjere.To treba sankcionirati suspenzijom od aktivnog liječenja pa sve do kaznene odgovornosti.I takvi sada prijete novim porezima i nametima prijeteći još duljim listama čekanja i neisporukama lijekova. Kao da tome ionako nismo svakodnevno izloženi. Imaju obraza neprestano tražiti više i više iako od sebe daju sve manje i manje, sa sve lošijim rezultatima.

Sve pod egidom odlazaka liječnika u inozemstvo.

Nikakav novac ne može zaustaviti odlazak humano i etički orijentiranih liječnika koji mogu, jer bježe od iskorištavanja i zlostavljanja od svojih korumpiranih i pokvarenih šefova i kolega neradnika. Oni su zanesenjaci svojeg poziva i žele sačuvati čistu savjest i obraz i osigurati se od progona i podmetanja, pošteno zaraditi svoju plaću i sačuvati svoj obraz dostojanstvo i ponos.

slobodna

Ne žele raditi u raspalom sustavu kojem oni dnevno pregledaju u obrade 20 -100 pacijenata dobe istu plaću kao i oni koji dnevno odrade 3-5 pacijenata a u bolnicu i ambulantu dolaze popiti kavu. Što je najgore takav sustav je davno opisao Gogolj u svom romanu 'Mrtve duše' koji se dugo više ne čita već se samo prepisuju sažetci.

Naši Čičikovi vrlo uspješno posluju sa živim dušama i mrtvim dušama i zato što na je čitanje tako omrznuto a u kriminalnim romanima ne proučava se što je fabulom pisac htio reći,već se broji leševe i načine ubijanja. Može se pokazati potrebnim osigurati povećana ulaganja u zdravstvo ali tek onda kada se medikokratskoj kasti oduzme kontrola nad zdravstvenim sustavom,uvede plaćanje prema radu i kvaliteti ,te istovremeno spriječi unutarnje potkradanje sustava i korupcija sa lijekovima i ortopedskim pomagalima.

Prije toga sustavu ne treba odobriti ni lipu. Ucjene i laži su prevršile mjeru. O organizaciji, zlostavljanju pacijenata, kastinskom feudalno sustavu rada i obrazovanju medicinara i ignoriranju Hipokratovih načela treba progovoriti slijedećom prilikom. Utrka za izmišljanje i nametanje novih poreza,trošarina,pristojbi i drugih izmišljenih davanja ne prestaje već se ubrzava. Razlog tome su učestale izborne farse činovničke kaste, kao perjanica lažne kleptokratske demokracije i potrošnja stranaka na izborne promidžbe.

Stranke su doslovno ponijele gaće na štapu pa su čak i banke pritvorile slavinu. Članstvo ne financira stranke jer se sastoji od golotrbana a kapitalisti traže stotinu puta veći uzvrat. Preostaje državna kasa a tu su stvari previše vidljive iako su nametnuli zakone da se stranke za dobro demokracije financiraju iz budžeta ali ne prema radu i zaslugama.

Stranke su odredile da ih se plaća prema zastupljenosti u Saboru (mi parlamenta nemamo) i to u postotku od sakupljenog poreza!!

A onda za zdravstvo, školstvo i kulturu nema novaca!

A. Hrupereov

Čitajte nas na našem portalu IPL: http://istinomprotivlazi.com 

Komentirajte na našoj Facebook stranici:
https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi

 

 

(1 Vote)

Leave a comment

Donirajte

Amount: