person_outline
search
hrendeitpt
  • Posted
  • Read 761 times

Alen Poljak alkar iz Glavica, drskim, hrabrim i nevjerojatnim zadnjim pogotkom 'u sridu' odnio 302. Sinjsku alku.

Ovogodišnja alka obilovala je promašajima, pogocima ''u ništa''. 40 punata u dvije trke i bez sride iznenadila je mnoge pa je bilo i zgodnih komentari da je to zbog nikad većeg broja političara.

"Kroz Alku svijetu šaljemo poruku domoljublja, junaštva, mira i ljubavi, kao i poruku da je Alka bila i jest simbol odlučnosti hrvatskog naroda za obranom svoje slobode i domovine". Pozdravljajući, bez greške, poimeničmno sve Vučić je reka: "S ponosom ističem da smo generacija vitezova Gospe Sinjske koja je imala čast doživjeti dvijepovijesne privilegije. Prije dvije godine održali smon jubilarnu 300. Sinjsku alku, veličanstvenom izvedbom na hrvatski ponos i diku.

Ova 2017. godina ponovno je posebna. Po četvrti put u našoj tri stoljeća dugoj povijesti održali smo Alku izvan Sinja, održali smo Svečanu Sinjsku alku u Vukovaru. Njome smo se poklonili svima onima koji su položili svoje živote na oltar domovine i još jednom im za to hvala. Hvala gadu Vukovaru i cijeloj Slavoniji na gostoprimstvu. Svečanom Sinjskom alkom u Vukovaru osnažili smo nacionalni identitet i hrvatsko zajedništvo. Vrijednosti koje su nas krasile tijekom Domovinskog rata potrebne su nam i danas, u miru, kako bismo stvorili uvjete da naša mladost ne odlazi već da na rodnoj grudi osigurava dostojnu budućnost za sebe i svoje potomke", između ostalog rekao je vojvoda Ante Vučić.

20170806 190201

Nakon što je alkarski vojvoda Vučić proglasio 302. alkarsko nadmetanje otvorenim alaj-čauš Ivica Filipović Grčić podnio je prijavak da su bistro oko i čvrsta desnica alkara za 302. Sinjsku alku uvježbani. "Neka otpočne 1. trka", zapovjedio je vojvoda, a onda je krenula 17 kopljanika za pobjedu nad 302.om sinjskom alkom.

20170806 185639

Ovogodišnja alka obilovala je promašajima, pogocima ''u ništa''. 40 punata u dvije trke i bez sride iznenadila je mnoge pa je bilo zgodnih komentari da je to zbog nikad većeg broja političara. Prvi pogodak ''u sridu'' Kristijana Bikića probudio je gledatelje i sve nas pored televizora. Odmah poslije Bikića "u sridu" pogađa i Denis Gugić i sa 6 punata njih dvoje su imali velikih izgleda za pripetavanje nakon što je Ante Zorica pogodio "u jedan", a Jure Domazet Lošo promašio.

20170806 185857

Obojici račune je mogao pomrsiti samo ovogodišnji debitant Alen Poljak. Cijelo gledalište ustalo je na noge. S pogotkom ''u dva'' išao bi sa Bikićem i Gugićem u pripetavanje, a srida mu donosi pobjedu! Mnogo iskusnijim alkarima bi desnica zadrhtala, ali ne i Polaku. Smirenim, drskim, hrabrim i nevjerojatnim pogotkom u sridu odnio je 302. Sinjsku alku.

20170806 191011

Alen Poljak potječe iz alkarske obitelji. Otac Ante bio je alkar 37 godina, a u povijesti Alke upisan je kao slavodobitnik 2006. godine kada u sve tri trke pogodio "u sridu". Alen ga je sa Čojom i Alkom nadmašio. Debitirao je u Vukovaru, a jučer je na svom koplju ponio pobjedničkih 311 centimetara crvene ČOJE. Danas, najdraži plamenac hrvatske trobojnice, Poljak je osvojio sa 7 punata, dva puta ''u dva' i na kraju, kao prezadnji alkar, pogodio je ''u sridu' za veliku pobjedu. Poljakov alkarski momak Josip Vučić također je iz Glavica.

Na koplje junaka plamenac hrvatske trobojnice, znamen pobjede, privezao je vojvoda Ante Vučić. Čestitajući mu Vučić mu je poručio da ga ponosno pronese ulicama slobodarskog Sinja. Od Viteškog alkarskog društva Poljak će dobiti novčanu nagradu od 40 tisuća kuna koju će uglavnom potrošiti na čašćenje, a za sebe i svoga alkarskog momka osvojio je zlatnu plaketu alke. Darove je Poljaku i njegovu momku uručila i pokroviteljica Alke, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Poljaka je darovala sabljom i zlatnim prstenom s hrvatskim grbom, a njegova momka Josipa Vučića jataganom i srebrnim prstenom s hrvatskim grbom.

20170806 191202

Uz predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović, domaćine dr. Stipu Jukića, predsjednika VAD-a, gradonačelnicu Sinja Kristinu Križanac i župana Blaženka Bobana, u svečanoj alkarskoj loži bili su predsjednik vlade RH Andrej Plenković, predsjednik sabora Gordan Jandroković, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, rektori zagrebačkog i splitskog Sveučilišta, crkveni velikodostojnici splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, sinjski gvardijan fra Petar Klapež, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, potpredsjenici vlade, ministri, generali i drugi.

Pridružujemo se i mi čestitkama slavodobitniku 302 Alke Alenu Polaku koji nas je uistinu zadivio hrabrošću!

Ustvari navijali smo za njega!

Do smrti se bori za istinu i Gospod će se boriti za te (Knjiga Sirahova 4,28)
Komentirajte na našoj Facebook stranici
https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi

 

 

 

(1 Vote)

Leave a comment

Donirajte

Amount: