person_outline
search
hrendeitpt

Saudijska Arabija lansirala proxy rat protiv Irana!

Tijekom turneje na Bliskom Istoku, američki predsjednik Donald Trump mnogo je puta izjavio da je Iran glavni krivac i izvor terorizma u regiji. Pravo zlo - "islamska država" - spominje se mnogo rjeđe.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubair otišao je dalje optužujući Teheran ne samo da podupire libanonsku šijitsku skupinu Hezbollah i pobunjenike Jemena Husita, već i podupire Al-Qaidu i talibane. Državni tajnik Rex Tillerson zatražio je od Irske raspustiti mrežu terorističkih organizacija i zaustaviti financijsku potporu ekstremističkim skupinama. Iz nekog razloga nije tražio zaustavljanje financiranja terorističkih skupina u Siriji iz Saudijske Arabije.

Prava situacija je suprotna

U međuvremenu, Iran je cilj terorističkih napada. Saudijska Arabija, nakon što je uvjerena u čvrstu podršku novog američkog predsjednika započinje veliku razmjernu borbu protiv Islamske Republike Iran, podupireći razne Pobunjenika i terorističkih skupina na iranskom teritoriju kako bi razorili situaciju iznutra. Taj je proces započeo mnogo prije posjeta Donalda Trumpa u Saudijskoj Arabiji, ali nakon potpisivanja vojnih ugovora i Trumpovih obećanja da će Riad stvoriti "arapsku NATO" (prvenstveno, naravno, da se suprotstavi Iranu), Saudijci jasno namjeravaju to aktivirati.

Zamjenik krunidbenog kneza i saudijski ministar obrane Mohammad Ibn Salman al Saud otvoreno su prijetili 2. svibnja da će u Iranu pokrenuti "pravu bitku", odbacujući eventualne pomirbe dviju zemalja. Interesi raznih pobunjenih skupina koje djeluju u Iranu i Rijadu podudaraju se.

Iranski Kurdistan

U siječnju su Saudidi otvorili konzulat u autonomnom iračkom Kurdistanu, a krajem travnja Komala stranka (Društvo revolucionarnih radnika iranskog Kurdistana) najavilo je nastavak neprijateljstava protiv iranskih snaga sigurnosti. Baza i kampovi obuke Komala stranke nalaze se u iranskom Kurdistanu, gdje su saudijske posebne službe sve aktivnije.
I tu se nalazi Demokratska stranka iranskog Kurdistana, čiji su militanti nedavno također počeli napadati iranske vojne konvoje i započeli sukobe sa snagama sigurnosti u iranskim pokrajinama Zapadnog Azerbejdžana, Kurdistana i Kermanshaha. Prije toga, ova grupa nije imala ozbiljnih sila i sredstva za provođenje aktivnih neprijateljstava. Nije teško pogoditi odakle su iznenada došli.

Arapski Khuzestan

U naseljenim arapima i provinciji Khuzestan, koji je na granici s Iranom, razni separatistički osjećaji oduvijek su bili jaki. No, ranije vatrogasci i terorističke napade bili su vrlo rijetki. Posljednje dvije godine bile su relativno mirne.
Ali lokalna separatistička Oslobodilačka vojska al-Ahvaz (stari naziv Khuzistan) opet je zauzela oružje. Dana 15. svibnja, militanti su napali policijsku postaju, ubivši i ranjavajući četiri policajca. Štoviše, vodstvo skupine najavilo je pokretanje niza napada na različitim lokalitetima - od Ahvaza do Teherana. Situacija za iranske sigurnosne strukture dodatno je komplicirana činjenicom da islamska država djeluje u susjednoj pokrajini Diyalai.

Sistan i Baluchestan

U pokrajini Sistan i Baluchestan nalazi se sunitska islamska skupina Jais al-Adl (Armada pravde) koja je nedavno također dramatično promijenila taktiku i nastavila usmjeravati borbene operacije. Krajem travnja, njezini militanti napali su iranski granični položaj. Tijekom bitke, uspjeli su ubiti deset graničara. Jais al-Adl se nikada nije usudio takvu akciju. Ovo je više kao izjava o terorističkom ratu protiv Irana. Postoje dokazi da su islamska država i Jais Al-Adl uspostavili kontakt i sada koordiniraju svoje postupke. Saudijske posebne službe neće propustiti tako zgodan trenutak.

Ipak, najveći biser je izjava Izraela kako su zabrinuti zbog američke prodaje oružja Saudijskoj Arabiji koja je produžena ruka Izraelu!

Izvor: katehon.com

Do smrti se bori za istinu i Gospod će se boriti za te (Knjiga Sirahova 4,28)
Dozvoljeno je preuzimanje ovog teksta isključivo u cjelosti!
Komentirajte na našim Facebook stranicama
https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi

Last modified on Monday, 25 September 2017 08:36
(0 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: