person_outline
search
hrendeitpt
  • Posted
  • Read 62557 times

Laura Kovesi, Državna tužiteljica Rumunjske posprema iza brave sve od reda: premijera, ministre, zastupnike, gradonačelnike, suce, tužitelje…preko 600 elitnih političara!

Heroina pravosuđa u opsežnoj i kratkoj akciji spram kriminala pospremila je iza brave do danas preko 600 optuženika, odreda političku i inu kremu Rumunjske.

U prosjeku dnevno obradi i optuži čeriri osumnjićenika dok u pritvor ide ne samo osumnjićenik nego i cijela njegova obitelj. Raspon kaznenih djela od utaje poreza, mita i korupcije do nepotizma i raznih oblika gospodarskog kriminala povezanog s politikom.

Sve vrijeme pa i danas ispred sjedišta njenog ureda veliki broj novinara kampira dok svako malo maskirani specijalci dovode nove klijente. Ponekad i cijeli autobus, napisao je na svom profilu novinar Željko Huljev, a mi ćemo još dodati:

Odluka premijera Rumunjske Victora Ponta da cijela vlada podnese ostavku neće biti kraj njegovih problema, a ni njegovih 'pajdaša' iz vlade. Sijaset političara, gradonačelnika, sudaca i tužitelja na popisu je velike antikorupcijske akcije koja je sasvim drugačija od bilo koje druge u istočnoj Europi, a vodi je neumoljiva glavna tužiteljica Laura Codruţa Kövesi (42).

big lso 7146

S kim si takav si, sotonisti Ponta i Netanyahu 

"Prije 2005. godine, rumunjsko pravosuđe nije bilo neovisno. Zato i nije bilo dovoljno hrabrosti pokrenuti složene istrage protiv visokih dužnosnika'', izjavila je Kövesi u intervjuu koji je dala prije nego je Ponta podnio ostavku.

Specijalna agencija za borbu protiv korupcije, poznata po akronimom DNK, osnovana je 2003. Dugo vremena nije imala nekakve rezultate. Danas ima 120 tužitelja koji rade na više od 6.000 slučajeva. Prošle je godine ova agencija uspješno procesuirala 24 gradonačelnika, pet zastupnika, dva bivša ministra i bivšeg premijera te više od 1.000 drugih pojedinaca, uključujući i suce i tužitelje, sa stopom osudjenosti iznad 90%.

"Ove godine istražili smo 12 zastupnika u parlamentu, od kojih su dvojica bivši ministri", kaže Kövesi, koja je 2013. postala šefica DNK-a. "Obradili smo dva ministra, od kojih je jedan u pritvoru. U rujnu je gradonačelnik Bukurešta, Sorin Oprescu, uhićen nakon što je optužen za uzimanjemita od tvrtki kojima su dodijeljeni ugovori sa gradom.

Naravno, premijer Ponta je najveći ''zgoditak''. Prema riječima Kövesi, istraga oko premijera trajala je četiri mjeseca. Optužen je zbog višestrukih krivotvorenja, pranja novca koji se odnosi na razdoblje između 2007. i 2008. godine dok je još bio državni odvjetnik.

laura codruta kovesi

No, nastaviti će se istražiti i aktivnosti dok je vršio dužnost premijera. Zanimljivo je da mu je u lipnju rumunjski parlament odbio dati imunitet.

Građani su impresionirani aktivnostima DNK-a. Prema jednoj nedavnoj anketi preko 60% ljudi izjavilo je da vjeruje agenciji, dok je samo 11% izjavilo kako vjeruje parlamentu. Naravno, nisu svi sretni zbog aktivnosti DNK-a. Ne prođe ni jedan tjedan da se mediji ne obruše na Lauru Kövesi. Nije teško pogoditi čiji su mediji!

Nakon što je službeno podignuta optužnica, Ponta je prozvao tužiteljicu kako je jedini problem Rumunjske "opsesija potpuno neprofesionalnog tužitelja koji izmišlja činjenice i neistinite situacije od prije 10 godina”Neki mediji su kritizirali korištenje metode prisluškivanja, ukazujući kako je to ponašanje preuzeto iz Securitatea, strašne tajne policije iz komunističkg razdoblja.

Kövesi je odbacila te navode, rekavši da je takvo praćenje alat koji se koristi diljem svijeta i u svim zemljama članicama EU. Nije ostala dužna ni premijeru u ostavci: "Prije nego što sam postala glavna tužiteljica DNA, bila sam glavni tužitelj Rumunjske punih šest godina, pa sam posljednjih devet godina imala dovoljno vremena da se naviknem na ovakve izjave i medijske skriptirane prozivke'', rekla je.

''Najveći izazovi za tužitelje dolaze od političara. Svakih dva tjedna dolaze s novim zakonom koji pokušavaju promijeniti ili izmijeniti postojeće odredbe, čak izmijeniti kazneni zakon kako bii ograničili naše mogućnosti istraživanja. Ono što je najzanimljivije nikada ne pokušavaju poboljšati zakonodavstvo kako bi nam olakšali ovaj stresan i težak posao.

Uz sve to snažna EU podrška rumunjskoj vladi otežavala je ometala napore i neovisnost DNK-a. Pred nama je dugačak put da iskorijenimo zlo zvano umrežena korupcija. Mislim da su aktivnosti DNK-a promijenile mentalitet rumunjskih građana.

Sada su svjesni da ne moraju plaćati mito kako bi imali svoja prava" rekla je neumoljiva ženska verzija slavnog Eliota Nessa, Laura Codruţa Kövesi.

Komentirajte na našoj Facebook stranici
https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi

Čitajte nas na našem IPL portalu http://istinomprotivlazi.com

 

 

 

 

(18 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: