person_outline
search
hrendeitpt
  • Posted
  • Read 47353 times

Ovako to rade kauboji direktora splitskog Vodovoda i kanalizacije Tomislava Šute!

15.000 do 100.000 kuna onome tko obustavi pružanje javne usluge radi pokretanja postupka prisilne naplate. Isključenja osnovnih životnih potreba poput vode postali su svakodnevica i noćna mora za mnoge obitelji

Naplata dugovanja ovrhama pretvorila se u veliki biznis, neograničene su mogućnosti za bogaćenje pojedinacauglavnom odvjetnika, koji i zbog najmanjeg dugovanja deru kožu stotinama tisuća građana. Od neplaćenih dugovanja za električnu energiju, komunalne usluge do RTV pretplate, troškovi ovrhe vrlo su često veći od samog duga, pa čak i s kamatama.

Nezakonita isključenja

Javna poduzeća koja se bave javnim uslugama poput distribucije vode, električne energije, plina ili grijanja, uz ovrhe koje uredno prosljeđuju, dodatno nam zagorčavaju život i isključivanjem usluga koje se smatraju osnovnima za život.

Osnovne životne potrebe su, prema Zakonu o socijalnoj skrbi Ustav RH, prehrana, smještaj, odjeća, električna energija i voda. Nažalost, sve je češća situacija da građani zbog nezaposlenosti ili drugih razloga ne mogu osigurati osnovne životne potrebe. Komunalna poduzeća koja isključuju potrošaće s vodovodnog sustava rade to protuzakonito jer jasno odluka Ustavnog suda iz 2007. godine pokazuje da to ne smiju raditi.

ust

Da je samovoljno isključenje javne usluge protuzakonito dokazuje i odluka Ustavnog suda iz 2007. godine. Prema ocjenu Ustavnog suda, Zakon niti u jednoj odredbi nije propisao ovlaštenje pravne osobe koja obavlja komunalnu djelatnost da autonomno odredi i uredi prisilnu naplatu dospjelih, a nepodmirenih dugovanja korisnika putem skidanja vodomjera.

Sud također ističe i kako se naplata dospjelih, a nenaplaćenih dugovanja treba ostvariti u parničnom i ovršnom postupku, na temelju mjerodavnih zakona te da se ne mogu autonomno, bez zakonskih ovlaštenja urediti uvjete za prisilno isključenje vode.

I EU zabranjuje isključenje vode i struje

Iako je Hrvatska članica Europske unije, još uvijek od toga nemamo velike koristi. Dok se za mnoge odluke kojima nas tlači Vlada pravda direktivama iz Bruxellessa, jedne od važnijih direktiva se ne pridržava. Naime, jedna od direktiva o zaštiti potrošača, koje je Europska komisija poslala zemljama članicama, je i ona da se u vrijeme krize građanima ne smije isključivati voda i struja.

No, odluka najvišeg pravosudnog tijela u Hrvatskoj i direktiva EU-a komunalnim kaubojima nije dovoljna da prestane s praksom prisilnog isključivanja vode.

Da im Zakon i direktive ništa ne znači dokaz je da direktori Komunalnih poduzeća samovoljno na teren šalju djelatnike s nalozima za isključenje vode - najosnovnije životne potrebe. A kako to rade djelatnici direktora splitskog Vodovoda i kanalizacije kauboja Tomislava Šute, vidi se na priloženim fotografijama:

iv

ca

Najprije vam skinu vaš sat, a kad se direktno spojite, jer se bez vode ne može živjeti, komunalni kauboji vam razvale ventil!

iiizu

Onome tko obustavi pružanje javne usluge radi pokretanja postupka prisilne naplate Zakon propisuje kaznu od 15.000 do 100.000 kuna!

Ovo niste znali! Zašto uopće plaćamo vodu!?

SVAKOM stanovniku Hrvatske godišnje s NEBA PADNE 12.000.000 litara destilirane-pitke vode (kišnice), na oko 56000 km2 kopna RH, što je više od 1 hektara po stanovniku ili 1200 mm kiše (1,2 m3/m2), odnosno ukupno 12.000 m3 godišnje (1.000 m3 mjesećno).
Od tih 1.000 m3, većina nas u domaćinstvima po osobi ne potroši više od 5m3, ili 0,5%.vode!

Dakle, samo 0,5% upotrijebimo i vratimo u prirodu, a 99,5% ostavimo distributerima i nakon toga, ako nismo u stanju platiti tih 5m3 oni nam uskrate našu vodu (zatvore) dok ne platimo ili pošalju ovrhu!

Voda nije roba već osnovno ljudsko pravo!

Po neupitnom našem zajedničkom bogatstvu voda, ne bi je trebali uopće plaćati! Kao što je, na primjer, ne plaćaju stanovnici Žrnovnice!

Potrošaći, pozovite se na Zakon, pozovite policiju da napravi zapisnik, a nakon toga podnesite Kaznenu prijavu protiv komunalaca, za načinjenu štetu i duševne boli!

NAPOMENA: Upadaju nam u računalo, mijenjaju slike na objavama, iskrivljuju riječi, blokiraju linkove, usporavaju na serveru, blokiraju admine na našoj fb stranici
Pišite nam na naš mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Čitajte nas na našem portalu: http://istinomprotivlazi.com

Komentirajte na našoj fb stranici: https://www.facebook.com/istinomprotivlazi1

Opća deklaracija o ljudskim pravima: Član 19. 'Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvaća i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi obavijesti i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice'
Do smrti se bori za istinu i Gospod će se boriti za te (Knjiga Sirahova 4,28)

 

(42 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: