person_outline
search
hrendeitpt
  • Posted
  • Read 1735 times

Putin i Erdogan mijenjaju sliku svijeta!

Ruski i Turski predsednici Vladimir Putin i RedžepTajipErdogan postigli su čitav niz dogovora koji podrazumijevaju poboljšavanje odnosa između obje strane, među kojima je izgradnja plinovoda 'Turski tok', vizna liberalizacija, obnova čarter letova, kao i pronalazak rješenja za sirijski problem Kada je riječ o plinovodu Turski tok, Putin je nakon sastanka sa svojim turskim kolegom izjavio da je Ankara potvrdila spremnost o obnovi projekta izgradnje Turskog toka.

Prema njegovim riječima, prvi cjevovod bi trebao biti izgrađen već tijekom prve polovice 2019. godine. Također je rekao da bez garancija Europske unije neće biti riječi o izgradnji preostalih triju cijevi plinovoda. Erdogan je potvrdio spremnost turskih vlasti da se ubrzaju procedure oko izgradnje tog plinovoda. Ako bi se za neki noviji događaj na svjetskoj političkoj sceni moglo reći da je 'povijesni' ili da otvara 'novu etapu' u odnosima dviju strana, onda je to svakako susret lidera Rusije i Turske. Realizacija dogovorenog na ovom sastanku će nesumnjivo utjecati, ne samo na daljnje odnose dviju zemalja, nego i na stanje na Bliskom istoku zahvaćenom ratom, ali i na ukupnu sliku suvremenog svijeta.

Sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i Turske, Redžepa Tajipa Erdogana, u Sankt Peterburgu, ima posebnu težinu i zato što je to njihov prvi susret poslije velike krize u odnosima dviju zemalja, izazvane rušenjem ruskog aviona iznad tursko-sirijske granice studenog prošle godine.

Putin prvi podržao Erdogana

Poslije česte razmjene optužbi i ruskih ekonomskih sankcija, rusko-turski odnosi su se poboljšali početkom lipnja, kada je Erdogan konačno poslao Putinu pismo isprike. Uslijedio je i direktan kontakt-četrdesetominutni telefonski razgovor. A nakon pokušaja vojnog puča u Turskoj, Putin je bio prvi koji je pružio podršku Erdoganu. Čak i dok su odnosi dviju zemalja bili 'na ledu', slika svijeta se već počela menjati. Tome je, prije svega, doprinijelo uključivanje Rusije u rat u Siriji, što je značajno promijenilo situaciju na terenu, odnosno mijenjanja slike, kako regionalne, tako i globalne. Zahladnjeli odnosi Turske sa Washingtonom, Ankara ih optužuje da su surađivale s pučistima, stanje u EU, pogotovo poslije „bregzita“, kao i veoma klimavi dogovor EU i Turske o rješavanju migrantske krize, su okolnosti koje su nesumnjivo utijecale na rezultat razgovora Putina i Erdogana.

Nova slika svijeta

Ovaj sastanak, kako je najavljeno, treba da odredi buduće odnose dviju zemalja. Na stolu su, kako je ovih dana najavio turski ambasador u Rusiji UmitJardim, pitanja koja se tiču dviju zemalja, naravno, i ekonomska kao i regionalni problemi, ali i međunarodne teme. Važno pitanje je i opća prijetnja od terorizma i borba protiv njega, posebno u svijetlu razvoja situacije u Siriji.

Pripreme za susret Putina i Erdogana trajale su mjesec dana na različitim nivoima. Sudeći po dosadašnjim izjavama predstavnika dviju zemalja, dogovor oko situacije u Siriji, koji je posebno istaknut kao važan, već je postignut. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sredinom lipnja je izjavio da će normalizacija odnosa između Rusije i Turske doprinijeti efikasnijem rješavanju sirijske krize. Početkom lipnja, posle razgovora sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, Lavrov je rekao da su dvije zemlje došle do dogovora u vezi sa sirijskom krizom, odnosno da se Ankara složila s tim da su Nusra front i DAEŠ terorističke organizacije.

Rusija ruši postojeću neravnotežu u svijetu

Rusija ruši postojeću neravnotežu u svijetu koju su amerikanci decenijama stvarali. Nije sporno da i dalje postoje razlike između dvije strane u odnosu na neka međunarodna pitanja, uostalom, Turska je članica NATO-a koji se, predvođen Washingtonom, pozicionirao duž zapadne i jugozapadne granice Rusije. Rusija je dovoljno ojačala da ruši postojeću neravnotežu u svijetu, koju su amerikanci decenijama 'njegovali'.

Ankaru pak, u posljednje vrijeme pritišću brojni problemi, od dogovora sa Bruxelless-om, oko izbeglica s Bliskog istoka čija je sudbina neizvjesna, zatim kritika sa Zapada zbog odgovora na propali vojni puč, ali i optužbi da joj je teritorija 'protočni bojler' za teroriste koji djeluju u Siriji, pa sve do borbe sa Kurdima. Tu su i ekonomski problemi, odnosno posljedice ruskog embarga koji je uveden nakon što su odnosi dviju zemalja u studenom stavljeni 'na led'.

Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Turske je od tada praktično stao, kao i dolazak ruskih turista, koji su najbrojniji strani gosti u Turskoj. Turska 12 posto svog BDP-a prihoduje od turizma. Dodatni izazov predstavljaju i energenti, 60 posto potreba za plinom Turska namiruje iz Rusije, a stali su i projekti izgradnje plinovoda 'Turski tok', kao i nuklearne elektrane 'Akuja'.

Zato i ne čudi konstatacija turskog ambasadora u Moskvi da, kakva god bila globalna agenda, Rusija i Turska kao susjedi imaju poseban status i značaj jedna za drugu, a tako, naglasio je, treba da ostane i ubuduće. Zbog svega toga, ako bi se i za jedan noviji događaj na svjetskoj političkoj sceni uobičajenom novinarskom poštapalicom moglo reći da je 'povijesni', ili da otvara 'novu rundu' u odnosima dviju strana, onda je to nesumnjivo ovaj susret lidera Rusije i Turske.

Izvor: Global Media Planet INFO

(5 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: