person_outline
search
hrendeitpt
  • Posted
  • Read 11748 times

7 načina na koji GMO uništava čovječanstvo i planet! Zastupnici, vi ste krivi što smo prvi u Europi po broju umrlih od malignih bolesti!

Prema posljednjim podacima, pčele, koje su gotovo 80 posto oprašivaći, odumiru po stopi od 30 posto godišnje. Neonikotinoidi i drugi pesticidi ostavljaju ostatke na usjevima, koje zatim oprašivačima uništavajući im utrobu,uzrokujući umiranje

Bez obzira na osobne poglede na genetski modificirane organizme (GMO), ove relativno nove biološke tvorevine uništavaju okoliš i zdravlje ljudi, što je temeljito prikazano u znanstvenoj literaturi. I ovdje je sedam konkretnih primjera zašto:

 

1) GMO-i dovode do superperkusa i supervega 

Nema osporavanja velikih ekoloških promjena koje nastaju kao posljedica GMO-a i njihovih rastućih kemikalija. Poljoprivrednici diljem Sjeverne Amerike sada se suočavaju s stalno rastućim napadom "superweedsa" i "superpostava" koji su se pojavili kao izravna posljedica biotehnologije.

Među 13 glavnih štetočina ispitanih kao dio studije iz 2011. objavljene su u časopisu Environmental Sciences Europe, pet je pronađeno da su potpuno imuni na genetski ugrađene otrove u Bt kukuruzu i pamuku. Nedavno su brazilski poljoprivrednici izvijestili da GMO kukuruz više nije otporan na štetnike .

2) GMO ubijaju naše oprašivače

Zagovornici GMO-a često tvrde da bi bez biotehnologije svijet gladovao. No, sredstva za uništavanje korova i druge kemikalije koje se primjenjuju na GMO ubijaju pčele, leptire i druge oprašivače koji su vitalni u proizvodnji jedne trećine svjetskih usjeva hrane.

Prema posljednjim podacima, pčele, koje su gotovo 80 posto oprašivaći, odumiru po stopi od 30 posto godišnje. Neonikotinoidi i drugi pesticidi ostavljaju ostatke na usjevima, koje zatim oprašivačima uništava utrobu, uzrokujući im umiranje. Njemački profesor Hans-Hinrich Kaatz izjavio je za SPIEGEL ONLINE da se da kemikalije za GMO usjeve mijenjaju crijeva pčela, što ih čini vrlo osjetljivim na parazite i infekcije.

3) GMO-i omogućuju tvrtkama da kontroliraju život

Uz prirodno sjeme, poljoprivrednici su slobodni uštedjeti i ponovno ih koristiti iz godine u godinu. Ali proizvođači GMO-a zahtijevaju da se sjemenke otkupljuju iz godine u godinu, stavljajući tako kontrolu nad hranom i životom u ruke odabranih nekoliko transnacionalnih korporacija, koje, budući da održavaju oligopol, mogu naplatiti visoke cijene i zadržati poljoprivrednike u njihovom ropstvu.

4) GMO-i križno kontaminiraju prirodne usjeve

Ako GMO-i mogu postojati u svojim privatnim, agrarnim mjehurićima, njihova prijetnja čovječanstvu može biti ograničena. Ali zato što rastu na otvorenom uz druge prirodne i organske usjeve koji zahtijevaju oprašivanje, prijetnja unakrsne kontaminacije je gotovo sigurna, što znači da će cjelokupna globalna opskrba hranom na kraju postati kontaminirana.

5) Slučajno uzgoj GMO-a je zločin

Vjerovali ili ne, biotehnološke korporacije kao što je Monsanto, sada Bayer kao pokriće, zapravo su tužile poljoprivrednike bez GMO-a čiji su usjevi bili oštećeni uslijed genetskog nanosa. To je zato što su GMO patentirana intelektualna svojina, što znači da se ne mogu uzgajati bez dopuštenja i plaćanja.

6) GMO-i predstavljaju neizbrisiv teret duga poljoprivrednicima 

Poljoprivrednici su obično privučeni uzgojem GMO-a na temelju praznih obećanja o povećanim prinosima i manje gubitaka usjeva . Ali kada se to ne dogodi, one se zatvaraju u sustav duga koji, osobito u siromašnijim zemljama, često dovodi do potpunog stečaja i nemogućnosti plaćanja umjetno prpoizvedenih dugova. To je jedan od razloga zašto oko 1000 indijskih farmera svaki mjesec počini samoubojstvom.

7) GMO uništava biološku raznolikost, životnu snagu našeg planeta

Održivost našeg planeta ovisi o bogatoj biljnoj kulturi koja je raznolika, bogata i uravnotežena unutar granica bioraznolikog ekosustava. Međutim, GMO-i su antiteza svega toga, čime se održava sustav neodržive monokulture koja uzgaja eroziju tla, gubitak minerala i, naposljetku, smrt.

Izvori za ovaj članak uključuju:

http://listverse.com

http://www.sciencedaily.com

http://www.reuters.com

http://science.time.com

http://www.spiegel.de

http://www.gmo-journal.com

http://www.dailymail.co.uk

autor: Jonathan Benson

Ovo trebaju znati svi građani Hrvatske!

Zoran Milanović je ukinuo Uredbu o obveznom označavanju GMO na hrvatskim  prodajnim policama, a Plenkovićeva vlada je, uz pomoć (2 presudna glasa) Bojana Glavaševića i Ivice Mišića, progurala EU Uredbu o Kongzistenciji GMO-a i organske hrane i samim tim legalizirala Monsanto koji je od 2000-te nelegalno radio - trovao građane - u Hrvatskoj! 

NAPOMENA: Upadaju nam u računalo, mijenjaju slike na objavama, iskrivljuju riječi, blokiraju linkove, usporavaju na serveru, a DORH je dao nalog za obradu novinara koji pišu za Ipl!
Pišite nam na naš mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Čitajte nas na našem portalu: http://istinomprotivlazi.com
Komentirajte na našoj fb stranici: https://www.facebook.com/istinomprotivlazi1/
Opća deklaracija o ljudskim pravima: Član 19. 'Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvaća i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi obavijesti i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice'
Do smrti se bori za istinu i Gospod će se boriti za te (Knjiga Sirahova 4,28)

 

(2 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: