person_outline
search
hrendeitpt
  • Posted
  • Read 881 times

Narod, Građani, Vojska i Policija Srbije zajedno za vladavinu prava, a ne kriminala, i socijalno odgovornu državu

Predsjednici dvaju sindikata, policije i vojske, Veljko Mijailović i Novica Antić, najavili niz okupljanja pozvavši građane, sindikate i udruženja da im se pridruže u borbi za vladavinu prava i socijalnu državu.

Mijailović je rekao da okupljene ujedinjuje poštenje, čestitost i briga za narod i državu u cjelini. “Došli smo ispred ove zgrade (Predsjedništva Srbije) jer u njoj sjedi čovjek koji treba da brinuti o narodu i državi. Ako nam ne vratite državu opet ćemo doći da se u skladu sa zakonom obračunamo sa vama”, poručio je Mijailović.

On je kritizirao aktualnu vlast zapitavši: “Što ste uradili osim što ste postavljali političke komesare po svim ministarstvima da vode računa o partijskim interesima”. Ocjenio je i da je u Ministarstvu unutrašnjih poslova ista situacija i da se na rukovodeće funkcije postavljaju stranački kadrovi.

“Kolege su sinoć u Beogradu pokušale privesti neke osobe, a iz kabineta ministra je stigao nalog da se puste”, rekao je Mijailović dodavši da je slična situacija i u drugim ministarstvima.

Zatražio je smjenu ministara Stefanovića i Vulina ali i svih ostalih koji umjesto za narod i državu, rade za sebe i partijske interese. Ako to ne bude urađeno, najavio je on, okupljeni će ponovo doći i “obračunati se po zakonu”.

Aleksandar Vučić se smije obratiti građanima samo preko PINK-a i INFORMER-a dok Likana smije i na ulici. Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić pozvao je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se obrati demonstrantima.

“Ovdje ne sjedi naš predsjednik, jer da sjedi, obratio bi vam se”, konstatirao je Antić. Antić je rekao da je današnji skup, “iako simboličan, početak ustavobraniteljstva Srbiji”.

Oštro je kritizorao Vulina i prethodnog ministra odbrane Zorana Đorđevića zbog lošeg materijalnog i socijalnog položaja pripadnika sistema odbrane. “Dnevno vojsku napušta šest ljudi”, rekao je Antić.

Nemam televizor a plaćam Vučićevu RTS taksu. Savršeno vas briga za siromašne.” – jedan je od transparenata koji se mogao vidjeti na Protestu. Protiv diktature za kakvu je Pinoče bio mala beba

Predstavnici Nezavisnog sindikata prosvjetnih radnika Vojvodine i “Pokreta protiv diktature” takođe su oštro, kritizirali vlast uz ocjenu da su svi okupljeni zajedno u borbi protiv režima. Poslije više obraćanja u Ulici Kralja Milana, okupljeni su krenuli u kraću protestnu šetnju centralnm gradskim ulicama, a protest je i formalno završen na Trgu Republike.

Protest je počeo je oko 14 sati ispred zgrade Predsjedništva Srbije u Beogradu. Saobraćaj je bio obustavljen od Terazija do Ulice kneza Miloša, kao i tijekom šetnje Ulicom kneza Miloša do Doma Narodne skupštine i zatim preko Terazija do Trga Republike. Skup je osguravala redarska služba organizatora protesta i nije bilo incidenata.

Dva reprezentatvna sindikata policije i vojske smatraju da su “apsolutno svi” nositelji vlasti u Srbiji

Protest je podržalo više udruženja i građanskih inicijativa i pokreta, kao i sindikalnih i organizacija studenta među kojima i Nezavisni sindikat javnih službi Srbije i Nezavisni sindikat prosvjetnih radnika Vojvodine.

Na protestu su bile i zastave Inicijative 'Ne da(vi)mo Beograd', radnika Jastrebac iz Niša, Pokreta protiv diktature… Dva reprezentatvna sindikata policije i vojske smatraju da su “apsolutno svi” nositelji vlasti u Srbiji “zloupotrebili javne funkcije zbog osobne koristi i koristi njihove kvazielitističke grupacije”.

Istovremeno, kako tvrde sindikati, “građani su obespravljeni i demoralizirani” a “izvršen je pokušaj socijalne, financijske i duhovne getoizacije”. Oni traže državu prava kao i demokratske institucije, obustavljanje privatizacije javnih resursa, socijalnu sigurnost, besplatno školovanje i besplatno liječenje, kao i zakonom garantiranu apsolutnu slobodu javne riječi.

A što rade naši sindikati policije i vojske?

Izvor: GLOBAL MEDIA

Čitajte nas na našem portalu: http://istinomprotivlazi.com

Komentirajte na našoj fb stranici: https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi

 

 

 

 

(3 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: