person_outline
search
hrendeitpt

GMO losos u prodaji! Dobrodošli u kuću Frankenstain!

Ako ova odluka prođe i GMO životinjski proizvodi se pojave neobilježeni na policama na naših supermarketa, što je pravilo koje je uspostavila FDA, onda će u budućnosti naša hrane doista postati Kuća Frankenstein.

Premijer Kanade, cionistički igrač, Justin Trudeau, dao je dopuštenje da genetski modificirani (GMO) losos prodaje bez označavanja na policama. Slično je napravio i naš bivši premijer Zoran Milanović kada je ukinuo Uredbu o obveznom označavanju GMO-a na proizvodima.

Usred zabrinutosti stručnjaka za sigurnost hrane zbog potencijalno smrtonosnih rizika od konzumiranja GMO mesa, ''GM salmon AquaBounty Technologies'' se hvali kako je njihova riba dvostruko veća od prirodnog lososa i "velikog je ukusa". ''Prodaja i razgovori s potencijalnim kupcima jasno pokazuju da kupci žele našu ribu i veselimo se povećanju proizvodnih kapaciteta kako bismo zadovoljili potražnju", izjavio je Ronald Stotish, izvršni direktor tvrtke 'AquaBounty', u priopćenju prošlog petka.

No, mnogi supermarketi IGA, Costco… objavili su na svojim web stranicama da ne namjeravaju prodavati losos. Montrealska organizacija GMO Vigilance izjavila je na svojim internetskim stranicama da prodaja lososa u Kanadi čini Kanađane "zamorcima". Nadaju se da će vlada uvesti zakon koji zahtijeva da GMO hrana bude označena.

Od 1997. godine upozorava se kanadska vlada da zbog odobrenja GM lososa postoji opasnost da se GM salmon miješa s prirodnim lososom. "Mislimo da su mjere za izbjegavanje miješanja s divljim atlantskim lososom nedovoljne, eksperiment je veliki rizik i ne mogu se znati posljedice'', rekao je Mark Butler, aktivist u Centru za ekološko djelovanje.

No,''AquaBounty'' tvrdi da su njihove ribe sterilne i da su u spremnicima koji nemaju vezu s kopnom. Sadašnja opskrba GMO lososa koja je prodana u Kanadi navodno je došla iz tankova u Panami. A kanadski stručnjaci kažu da u četiri godine testiranja nisu pokazale nikakve negativne nutricionističke informacije i priznale su da je sigurno kao i konvencija atlantskog lososa. Zaključili su da za prodaju lososa nije potrebna posebna oznaka.

W.Engdahl: "FDA i GMO losos - Dobrodošli u Kuću Frankenstein!"

''Odluka američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) da se omogući komercijalizacija prve ikad GMO životinje za prehranu ljudi, unatoč nevjerojatnih 2 milijuna predstavki građana, unatoč protivljenju 40 članova Kongresa, više od 300 organizacija za zaštitu okoliša, potrošača, zdravlja i dobrobiti životinja, pa čak i lanaca supermarketa, zaista zapanjuje.

19. studenog 2015. godine je FDA, po prvi put bilo gdje u svijetu, odobrila komercijalizaciju genetski modificirane životinje. Pozdravite GMO lososa! Dame i gospodo, dobrodošli u Kuću Frankenstein. Molim vas da ovo pročitate, jer u protivnom nećete vjerovati u razinu zlonamjernog ludila bivšeg predsjednika Amerike i FDA'', napisao je za New Eastern Outlook F. William Engdahl.

''U svom priopćenju od 19. studenoga Washingtonu, FDA je priopćila "kako je na temelju zvuka znanosti i sveobuhvatnog pregleda američka Agencija za hranu i lijekove danas poduzela nekoliko važnih koraka u vezi genetski modificiranih biljaka i životinja, uključujući i prvo odobrenje za genetski modificiranu životinju namijenjenu prehrani, AquAdvantage losos."

oraguli gmo

U izjavi FDA dalje stoji "kako je Agencija za hranu i lijekove temeljito analizirala i ocijenila podatke i informacije dostavljene od strane biotehnološke kompanije AquaBounty Technologies vezi projekta AquAdvantage lososa i utvrdila da su ispunjeni zakonski uvjeti za njegovo odobravanje, uključujući i kao hranu, jer je riba sigurna za prehranu", rekla je Bernadette Dunham, direktorica FDA Centra za veterinarstvo", nastavlja William Engdahl.

Što je uopće ta stvar koja se zove AquAdvantage losos? To je genetski modificirana hibridizacija između GMO atlantskog lososa (Salmo salar) i srodne divlje potočne pastrve (Salmo trutta). Izumitelji su uzeli gen hormona rasta iz Chinook lososa i komad DNK od smeđe oceanske pastrve. Kombinirajući ih su stvorili ribu koja raste tijekom cijele godine, navodno, reže troškove proizvodnje hrane i vrijeme potrebno da dosegne veličinu potrebnu za prodaju.

FDA tvrdi da ovaj losos ne mora biti označeni kao GMO hibrid. Oni tvrde "kako FDA može zahtijevati dodatno označavanje hrane dobivene iz GMO izvora samo ako se materijal razlikuje po prehrambenom profilu i ako postoje razlike između GMO proizvoda i njegove, takozvane, "ne-GMO inačice". U slučaju AquAdvantage lososa, FDA nije našao takve razlike.

Tada u jednom od najnevjerojatnijih izjava, punoj laži, zabluda i poluistina, FDA zaključuje "kako je Agencija za hranu i lijekove utvrdila da je odobrenje korištenja AquAdvantage lososa neće imati značajan utjecaj na okoliš, jer su poduzete sve, pa čak i suvišne mjere koje se poduzimaju da se riba zadrži, spriječi njen bijeg i njeno širenje u prirodi."

Dobro, čemu onda "sve potrebne, pa čak i suvišne mjere da se spriječi bijeg i razmnožavanje ovog GMO hibridnog lososa", ako je ta riba poputno bezopasna i ne može škoditi ljudima, životinjama i biljkama, prirodi općenito?

Istina o GMO lososu

U svibnju 2013. je skupina znanstvenika u Kanadi objavila rezultate svog proučavanja o potencijalnim opasnostima zbog aktivnosti kompanije AquaBounty Technologies i GMO lososa. Njihovi zaključci su uzeti ozbiljno u Washingtonu i FDA je, što se tiče ovog projekta, trebala izdati zabranu jednom zauvijek. Međutim, studija je potpuno zanemarena FDA se umjesto stručne ekspertize oslanja na dokaze koje im predstavlja biotehnološka kompanija AquaBounty Technologies.

Kanadski znanstvenici su objavili svoja istraživanja u časopisu Royal Society of Canada i zaključili "kako je međuvrsna hibridizacija put od transgenetske do genetski modificirane (GMO) životinje, a potencijalni rizici koji se mogu pojaviti iz takve hibridizacije su nepoznati".

Međuvrsna hibridizacija je izraz za stvaranje hibrida parenjem dvije različite biljne i životinjske vrste. Dakle, FDA umjesto da kaže: "Hej, dečki, nemamo pojma što će se dogoditi ako pustimo ovog duha iz boce", oni su jednostavno, kao iz topa, priopćili: "S GMO lososom - punom brzinom naprijed!" Uopće ih nije bilo briga za potencijalnu opasnost po ljude i druge životinje.

Losos Frankenstein i njegov bijeg u prirodu

Kao što je navedeno u službenom priopćenju FDA, oni odbacuju rizik da bi GMO hibridni losos mogao pobjeći u prirodu, jer su zahtjevi FDA stroži nego oni koje na svojim farmama za uzgoj kompanija ima u... Panami. Koliko je poznato, Panama nije osobito poznata po strogim sigurnosnim standardima u zaštiti životinja.

PRIRODNI VS GMO LOSOS

Međutim, FDA je odlučio ignorirati činjenicu da je kompanija AquaBounty Technologies čak i u Panami više puta kažnjavana od strane lokalnih vlasti baš zbog GMO lososa. Ne zna se tko je odgovoran za sigurnosni propust i kome je "pobjegao" losos u Panami, kao i ni kakve su to mjere stroge sigurnosti, ako glavne objekte kompanije u Panami vodi nepoznati samostalni poduzetnik.

Ako to nije bilo dovoljno da se posumnja u sigurnosne mjere kompanije AquaBounty, onda treba dodati da kompanija planira prodati ikru svog GMO hibridnog lososa poljoprivrednicima diljem svijeta, što je valjda dovoljan razlog za odbijanje izdavanja dozvole. Ako se jaja GMO lososa budu prodavala poljoprivrednicima diljem svijeta, što se čini zbog smanjenja troškova proizvodnje, ona će nesumnjivo biti prodavana u konvencionalnim otvorenih sanducima i lako će se širiti u prirodi.

Anne R. Kapuscinski, profesorica studije za okoliš na koledžu Dartmouth i koautorica knjige o rizicima genetski modificiranih riba, rekla je da procjena utjecaja na okoliš FDA "nije provedena ni blizu standardima kojima se obično procjenjuje potencijalni rizik". Agencija za hranu i lijekove (FDA) je učinila jednostavan trik. Pregled GMO hibridnog lososa kompanije AquaBounty, kao i niz drugih i GMO životinja koje čekaju buduće odobrenje, svrstala je kategoriju "novih životinjskih lijekova" (new animal drugs).

Time je američka Agencija za hranu i lijekove uspjela izbjeći inače normalnu kontrolu od strane ostalih agencija, poput Nacionalne pomorske i atmosferske administracije, Nacionalne pomorske i ribarske agencije i brojnih agencija za zaštitu okoliša koje su zaista stručne u područjima kao što su ribarstvo i ekološki rizici. Zbog zabrinutosti za poslovnu tajnu se ovi procesi uglavnom odvijaju u apsolutnom mraku.

"Prosječan američki čitatelj bi trebao odlučiti je li FDA jednostavno kriva za traljav postupak ili zlonamjerno djelovanje. Ako ova odluka prođe i GMO životinjski proizvodi se pojave neobilježeni na policama na naših supermarketa, što je pravilo koje je uspostavila FDA, onda će u budućnosti naša hrane doista postati Kuća Frankenstein", zaključuje F. William Engdahl.

Izvori: Journal-neo.org / Sean Adl-Tabatabai vijesti, svijet 

Hoće li i ovaj GMO losos ići u paketu CETA-e koju su saborski zastupnici prihvatili? Ova objava, u kojem smo naveli da će nas židocionisti sve potrovati, zasmetala je Facebooku pa su je uklonili sa naše Facebook stranice!?  

Komentirajte na našoj Facebook stranici
https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi

 

 

Last modified on Friday, 22 September 2017 19:31
(1 Vote)

Leave a comment

Donirajte

Amount: