person_outline
search
hrendeitpt
Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 724

Britanski sud razmatra tužbu protiv bivšeg premijera Tonya Blaira zbog ilegalnog rata u Iraku.

Irački rat bio je nepotreban i nije odobren od Ujedinjenih naroda, izjavio je Michael Manfield QC u Visokom britanskom sudu, jučer u srijedu 5. srpanj 2017.

Bivši irački general Abdulwaheed al-Rabbat traži pravdu za milijune iračkih građana koji su bespotrebno ubijeni od početka rata 2003. godine. Rabbat, rekao je Mansfield, bio je motiviran prošlogodišnjim objavljivanjem Guardianovog izvješća o istrazi o ratu u Iraku 2003. godine.

Mansfield je sažeo zaključke izvješća Guardiana: "Saddam Hussein nije predstavljao prijetnju Velikoj Britaniji, obavještajna izvješća o iračkom oružju za masovno uništenje bila su lažna, rat nepotreban, a Velika Britanija je potkopala autoritet Vijeća sigurnosti UN-a. Ništa ne može biti veće od tih nalaza. Bio je to nezakonit rat'', rekao je Mansfield.

Mansfield je također rekao, kada je britanski tužitelj Sir Hartley Shawcross otvorio predmet protiv nacističkih čelnika na suđenju za ratne zločine u Numbergu na kraju drugog svjetskog rata, da je postupao vođen kao da je zločin agresije već bio asimiliran u engleski zakon.

blairmedalR 450x350

Prva tužba bila je odbijena na sudskom vijeću u Westminsteru zbog toga što je Blair uživao imunitet ,a zločin agresije ne postoji u engleskom zakonu. Glavni državni odvjetnik intervenirao je tvrdeći i da zločin agresije ne postoji u Ustavu. Oslanjao na odluku Parlamenta iz 2006. godine koji je jednoglasno utvrdio da međunarodno kazneno djelo agresije nije kazneno djelo prema domaćem zakonodavstvu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Brojni irački pristaše Rabata sjedili su na stražnjem dijelu suda. Govoreći prije saslušanja, Sabah al-Mukhtar, predstavnik arapskih odvjetnika, rekao je: "Ovaj sud samo raspravlja je li prvi sud bio u pravu kada je odbio slučaj. Sud je tada odbacio tužbu zbog toga što je Tony Blair imao imunitet i a zločin agresije nije bio dio engleskog zakona. To ne može biti opravdanje za počinjene zločine'', rekao je odvjetnik Mukhtar. General Abdulwaheed al-Rabbat nije bio na sudu. 

71565080

Njegovi odvjetnici kazali su kako je imao pravo podnijeti tužbu britanskim sudovima jer je Ujedinjeno Kraljevstvo okupiralo Irak. Prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima smatra se da je bilo u nadležnosti u relevantno vrijeme.

Visoki sud odgodio je svoju odluku i uzeo tjedan dana naloživši odvjetnici da naprave dodatne podneske. Ako suci ne odbace žalbu, a radi se o agresiji koja ne postoji u engleskom zakonu, bit će predmet upućen na Vrhovni sud da odluči.

Ako se bude sudilo Blairu, Britanija će automatski priznati suučesništvo u zločinima koje je neupitno poduzimala sa Amerikom i Izraelom. Licemjerni Britanci zasigurno će naći načina kako izbjeći suđenje da ne bi odgovarali za počinjene masovne zločine protiv iračkog i drugih naroda.

5. srpnja 2017. Sean Adl-Tabatabai News, Velika Britanija

Do smrti se bori za istinu i Gospod će se boriti za te (Knjiga Sirahova 4,28)
Komentirajte na našoj Facebook stranici
https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi

 

Last modified on Thursday, 06 July 2017 11:59
(3 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: