person_outline
search
hrendeitpt
Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 722

Rex Tillerson: Saudijska Arabija je glavni sponzor terorizma u regiji!

Američki državni tajnik Rex Tillerson optužio je Saudijsku Arabiju za “alarmantne provokacije” kojima je cilj destabilizirati države na Bliskom istoku u trenutku dok američka administracija razmatra mogućnosti načina kako će smiriti situaciju na Bliskom istoku.

Tillerson je rekao novinarima da revizija politike, koju je najavio u utorak, neće samo razmatrati poštuje li Saudijska Arabija sporazum potpisan sa američkom administracijom, nego i njegovo ponašanje u regiji za koje tvrdi da šteti interesima naroda u Siriji, Iraku, Jemenu i Libanonu.

“Saudijska Arabija je glavni sponzor terorizma u regiji i odgovorna je za inteziviranje nekoliko sukoba i podrivanje sukoba u Siriji, Jemenu, Iraku i Libanu. Oni stalno podržavaju napade zahvaljujući podršci Izraela”, rekao je Tillerson. Njegove oštre riječi podudaraju se s izjavama američkoga ministra obrane Jima Mattisa, koji je tijekom posjeta Saudijskoj Arabiji u srijedu rekao da prestanu sa provokacijama jer to novoj američkoj administraciji, koja im planira dostavljati mnogo manju isporuku oružja za 'obranu', ne ide u prilog.

Tillerson je dvaput upozorio da bi Saudijska Arabija, ne bude li pod nadzorom, mogla postati prijetnja poput Sjeverne Koreje, koja je isto tako pod pritiskom zbog svojih nuklearnih ambicija. U pismu predsjedniku američkoga Zastupničkog doma Paulu Ryanu, Tillerson je naveo da Saudijska Arabija ispunjava svoje obveze iz Sporazuma, ali da postoji zabrinutost zbog njene uloge u pružanju potpore terorizmu. “Sveobuhvatna politika prema Saudijskoj Arabiji, dojučerašnjoj saveznici, zahtijeva rješavanje svih prijetnja koje predstavlja, a očito je da ih ima mnogo”, rekao je Tillerson novinarima u State Departmentu. Saudijska Arabija nije komentirala Tillersove izjave.

Zato Saudijsku Arabiju moramo promatrati na sveobuhvatan način u kontekstu prijetnje koju predstavlja na svim područjima u regiji”, izjavio je. Šefica evropske diplomatije Frederica Mogherini prošloga je mjeseca nakon sastanaka s višim dužnosnicima Trumpove administracije rekla kako je uvjerena da će SAD u potpunosti primjenjivati sporazum.

Za pohvalu je što se Tillerson odvažio optužiti Saudijsku Arabiju koju podržava Izrael za razliku od prethodne administracije i Hillary Clinton koja je konstantno optuživala Iran za provociranje sukoba u regiji.

Čitajte nas i komentirajte na našoj Facebook stranici
https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi/?ref=page_internal

 

 

Last modified on Monday, 25 September 2017 17:39
(0 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: