person_outline
search
hrendeitpt
Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 721
  • Posted
  • Read 4253 times

U Mađarskoj stupio na snagu zakon koji zatvara Sorosevo sveučilište CEU!

Jučer je mađarski predsjednik Janoš Ader potpisao odluku parlamenta nakon čeg će se zatvoriti Sveučilište Srednje Europe (CEU), kojeg je 1991. u Budimpešti osnovao američki milijarder i takozvani “filantrop” George Soros,

Novi zakon će zatvoriti Sorosev CEU što je izazvalo prosvjede studenata i “liberalne” oporbe (čitaj Soroseve) a kojoj je glavni cilj destabilizacija nacionalne vlade. Predsjednik Ader je rekao kako je uvjeren da ovaj zakon ne krši akademsku slobodu ni međunarodne zakone i pozvao vladu da održi pregovore sa sveučilištima na koja se zakon odnosi o njihovom daljnjem radu.

 

Novi zakon, predstavljen 28. ožujka u parlamentu, usvojen je prošli tjedan sa 123 glasa za i 38 protiv.

Odredba zakona posebno se odnosi na CEU, ustanovu osnovanu u Mađarskoj ubrzo nakon pada komunizma i svrhu promicanja “dobrog upravljanja, trajnog razvoja i društvene preobrazbe”. Premijer Viktor Orban, žestoki kritičar organizacija koje financira George Soros, jasno je rekao kako CEU “vara” mađarski zakon.

CEU ima 1800 upisanih polaznika iz 100 zemalja, a QS World University Rankings ga svrstava među “50 najboljih ustanova na svijetu za političke znanosti”. Jasno nam je i zašto! Svjetski policajac, Sjedinjene Države poručile su kako su “zabrinute” zbog novog mađarskog zakona kojeg Washington vidi kao napad na Sveučilište Srednje Europe (CEU).

Izvor: www.logicno.com

 

 

(0 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: