person_outline
search
hrendeitpt
Dr. Ben Johnson: 'MAMOGRAFIJA UZROKUJE RAK DOJKE!'
Jelena Wieser Jelena Wieser

Dr. Ben Johnson: 'MAMOGRAFIJA UZROKUJE RAK DOJKE!'

Rano otkrivanje stvarno spašava živote. Ali mamografija nikako nije rano otkrivanje - ona je prekasno otkrivanje! A uz sve to uzrokuje rak putem štetnog zračenja!

Dr. Ben Johnson: Napisao sam knjigu za žene „Tajna zdravlja: Mudrost grudi“, jer mi, kao medicinska zajednica, prouzrokujemo rak dojke kod žena s našim pozivanjem da dolaze na mamografije. Učestale mamografije uzrokuju rak dojke. Dakle, mamografija nije zdrava za žene.

Žene ne bi trebale odlaziti na rutinske mamografske preglede. To je potpuno jasno dokazano, objavljivanjem u peer review literaturi (literatura u kojoj akademici objavljuju i koja je podložna recenziji čime unapređuju kvalitetu objave svojih radova te postižu uspjeh i status u svojem području).

I dan danas je uobičajena praksa da kad neka žena ode svojem ginekologu ili obiteljskom liječniku, oni ju nagovaraju, često i izričito zahtijevaju mamografski pregled, a koji uzrokuje rak dojke. To svakako nije spašavanje života!
Žene koje obavljaju redovite mamografske preglede imaju 4% veći rizik da će umrijeti.

Ty Bollinger: Dakle tehnike detekcije koje koristimo, odnosno primarna tehnika koju koristimo za otkrivanje raka dojke, zapravo uzrokuje rak dojke!

Dr. Ben Johnson: Apsolutno, to je užasan test; znate, snažno stiskanje ženskih grudi, a zatim njihovo ozračivanje s kancerogenim zračenjem. Osim toga, aparat nije dovoljno precizan. Za žene mlađe od 50 godina, on je učinkovit, odn. osjetljiv tek 52%. A to opet znači da je 52 prilično blizu vjerojatnosti od 50, zar ne?

Ty Bollinger: Da.

Dr. Ben Johnson: Dakle, oko pola. To znači da kod 50% žena koje imaju rak dojke, mamografski aparat uopće ne bi to detektirao! Ovo je zapravo katastrofalan test! Postoje puno bolji testovi za utvrđivanje raka dojke! Pa ipak, i dan danas se žene prisiljava na tu vrstu pretrage. Užasan test koji uzrokuje rak dojke!

Ty Bollinger: I k tome ne otkriva rak, otkriva ga samo 50% slučajeva, a uz sve to uzrokuje rak. Spomenuli ste da postoje bolje opcije. Koji su to bolji načini otkrivanje raka dojke?

Dr. Ben Johnson: Pa postoje dvije bolje opcije. Ako žena ima kvržicu, ako misli da je nešto primijetila na dojci, ultrazvuk je puno bolji za otkrivanje što bi to moglo biti. UZV je anatomski test jednako kao i mamografija. MRI (magnetna rezonancija) je također anatomski test. Dakle, ako ste primijetili neku kvržicu, potrebno je napraviti anatomski test.

MRI je pregled sličan ultrazvuku jer je moguće vidjeti kvržicu, moguće je vidjeti njezinu teksturu odnosno konzistenciju. Moguće je vidjeti da li u kvržici postoji kalcij i u kojem je dijelu.Ovim testom je moguće provjeriti i protok krvi, jer tumori imaju povećani protok krvi. Tako je, na primjer, osjetljivost ultrazvuka čak i do 80%. Dakle, sigurnost u utvrđivanju postojanja raka je mnogo veća nego kod mamografije. A i osjetljivost je također veća. I nije štetan!

Ali, ako govorimo o prevenciji, ako govorimo o sigurnijem načinu provjere, postoji zapravo samo jedan uređaj, a to je termografija - infracrvena toplinska kamera. U ovom slučaju žena ne dolazi u dodir s nikakvim aparatom. Ništa joj ne prignječuje grudi ili oštećuje žlijezde, a kod ovog pregleda nema štetnog zračenja koji uzrokuje rak.
Dok mi ovdje sjedimo, mi emitiramo toplinu u spektru kojeg nazivamo infracrveno.

Postoji infracrveni, vizualni, i ultraljubičasti. Dakle, ovo je infracrveni spektar svjetlosti, kojeg naše oči ne vide, a koji je moguće detektirati pomoću kamere. U vojsci se višestruko primjenjuje pa oni mogu vidjeti ljude kako se šuljaju tijekom noći i mogu u svakom trenutku oboriti rakete i druge stvari, sve ono što proizvodi toplinu.

Ty Bollinger: Naravno, kao neka vrsta noćnih naočala.

Dr. Ben Johnson: Bravo! Noćne zaštitne naočale su zapravo infracrvene naočale. Dakle, mi ih koristimo u medicinskom programu za rano otkrivanje vrućih točaka (hotspots) u grudima. To je pak druga vrsta dijagnostike.
Puno ranije nego se pojavio tumor, na tim mjestima su bile stanice raka. Vjerojatno 8 do 10 godina prije nego se pojavio tumor, nalazile su se stanice raka koje su se počele razmnožavati. Dvije stanice, četiri stanice, 16 stanica, 144 stanica, itd.

Potrebno je oko osam godina dok ne naraste na veličinu od oko jednog centimetra kada ga je moguće otkriti putem mamografije i ultrazvuka. Nažalost, to je prekasno jer taj jedan centimetar tumora sadrži oko milijardu stanica.
Kada dođete do milijardu stanica, rak je već prodro u limfni i venski sustav i već je započela faza širenja stanica raka kroz cijelo tijelo. Dakle, to je glavni razlog (među još mnogim razlozima) zašto mamografija nikako ne spašava živote!

Mamografija nikako ne spada u rano otkrivanje raka. To je jedna od „malih“ laži koju nam posvuda propagiraju!"Rano otkrivanje spašava živote. Obavite svoju mamografiju već danas."

Ty Bollinger: Tako je.

Dr. Ben Johnson: Pa, ta izjava je istinita. Rano otkrivanje stvarno spašava živote. Ali mamografija nikako nije rano otkrivanje - ona je prekasno otkrivanje! A uz sve to uzrokuje rak putem štetnog zračenja!
Ukratko rečeno: Mamografija u puno većem opsegu uzrokuje rak dojke, nego što ga otkriva!

VIDEO SADRŽAJ S PRIJEVODOM

Donirajte

Amount: