person_outline
search
hrendeitpt

Nakon Sirije, Rusija planira počistiti ISIL u Afganistanu!

Lavrov: ''Njihova prisutnost raste, uključujući i doslovce na granice s našim srednjoazijskim susjedima, što povećava rizik da teroristi uđu u Srednju Aziju, odakle mogu lako prodrijeti u Rusiju i šire"

Teroristi koji se nalaze na teritoriju Afganistana mogu organizirati subverzivne aktivnosti na području Zajednice nezavisnih država (CIS, bivše sovjetske republike). Prema Andrei Novikov, šef CIS Antiterorističkog centra (ATC), ISIL je već pozvao svoje sljedbenike da započnu takve napade. Pozivi raspodijeljeni medijskim prostorom napravljeni su na jezicima naroda CIS-a.

"Tzv." Napadi inspiracije "koje provode međunarodne terorističke organizacije u drugim državama iz Afganistana predstavljaju ozbiljnu opasnost za CIS. Ti napadi trebaju osigurati taktiku "usamljenih vukova", rekao je dužnosnik na sastanku čelnika nacionalnih antiterorističkih centara zemalja ZND-a. Prema njegovim riječima, ISIL je formirao novu ćeliju u Afganistanu i Pakistanu kao zamjenu za pozicije koje je teroristička organizacija izgubila u Siriji i Iraku. "ISIL se zanima kako bi sačuvao svoj globalni vjerski i politički projekt, kao i vojni i politički model", istaknuo je Novikov.

Teroristička organizacija nadograđuje svoju borbenu osnovu za regrutiranje afganistanske mladeži i predstavnike drugih etničkih skupina kako bi ih kasnije trenirala u kampovima za treniranje militanata. Tranzit militanata u Afganistan iz središnje Azije, Sjevernog Kavkaza i Bliskog istoka vidljiv je već, dodao je Novikov.

"ISIL borci ne dolaze u srednjoazijske države u velikim skupinama. Umjesto toga, oni ulaze u zemlje CIS tajno, često pod krinkom tzv. Povratnika", dodao je šef ATC-a. Prema obavještajnim službama CIS zemalja, borci ISIL će pokušati presresti kontrolu nad prometnom heroinom u vezi s rastućom aktivnošću terorista u Afganistanu

Krajem prosinca 2017., šef FSB-a Alexander Bortnikov izjavio je da teroristi koji napuštaju Siriju i Irak predstavljaju prijetnju zemljama CIS-a. Držeći krivotvorene dokumente, pokušavaju prodrijeti u zemlje ZND pod krinkom izbjeglica i imigranata, koristeći bezvizni režim ili pojednostavljen režim granica. Utjecaj islamske države  terorističke organizacije u Afganistanu i dalje je beznačajan u vrijeme kada je talibanski pokret proširio svoju kontrolu u zemlji. Do danas, talibani drže 70 posto Afganistana pod kontrolom.

dzihadisti

Zanimljivo je da je početkom veljače 2017. njemačka tjedna publikacija Die Zeit objavila članak pod naslovom "Putinovi plaćenici", u kojima je rečeno da se Rusija priprema za vojne operacije u Afganistanu i aktivno zapošljava plaćenike u društvenim mrežama za tu namjenu. Posebno, članak je rekao da su Rusi bili zaposleni za službu u privatnoj vojnoj tvrtki Wagner. PMC Wagner je ove godine postao poznat nakon izvješća o ubojstvima svojih boraca u Siriji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je na tiskovnoj konferenciji u Moskvi, nakon razgovora sa svojim pakistanskim kolegom Khawaja Muhammad Asifom, rekao da je na sjeveru i na istoku Afganistana bio relativno ozbiljan broj militanata iz Sirije i Iraka. ''Njihova prisutnost raste, uključujući i doslovce na granice s našim srednjoazijskim susjedima, što povećava rizik da teroristi uđu u Srednju Aziju, odakle mogu lako prodrijeti u Rusiju i šire. Vjerujemo da trebamo intenzivirati napore da spriječimo takav razvoj događaja", rekao je Lavrov.

Prema riječima ruskog ministra vanjskih poslova, američki i NATO dužnosnici pokušavaju uskratiti prisutnost terorista u Afganistanu. "Zabrinuti smo da, na žalost, vojska SAD-a i NATO-a koja je prisutna u Afganistanu šuti i nastoji poricati ovo. Nažalost, dugi niz godina vojne prisutnosti SAD-a i NATO-a u Afganistanu nisu smanjili terorističku prijetnju, a prijetnja od droga se mnogo puta povećavala", istaknuo je Lavrov.

Izvor: https://www.veteranstoday.com/2018/05/12/after-syria-russia-goes-to-afghanistan-2/

Čitajte i dijelite naše objave jer su istina i vjera oružje protiv zajedničkog neprijatelja – političara – cionista koji otvoreno rade protiv, kako hrvatskog, tako i protiv interesa ostalih naroda u regiji! Naš link: http://istinomprotivlazi.com

Komentirajte na našoj facebook stranici https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi/?ref=page_internal

 

 

Last modified on Sunday, 13 May 2018 07:01
(4 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: