person_outline
search
hrendeitpt
David Chávez Salazar David Chávez Salazar

BIG DATA je budućnost ali i velika opasnost za privatnost!

Upotrebe velikih podataka od strane vladinih agencija mogle bi potaknuti maštu središnjeg planiranja lukavih birokrata koji će iskoristiti prikupljene milijune osobnih podataka, sklonosti ljudi, kako bi ih ikoristili u raznorazne svrhe. A već znamo da to ne završava na dobro ...

Pojam Big Data odnosi se na prikupljanje i analizu golemih i složenih skupova podataka putem napredne digitalne tehnologije. Ovaj koncept obećava bitno promijeniti način na koji živimo pretvaranjem podataka u alate za učinkovitost, produktivnost i inovacije.

Prema riječima bivšeg ministra za sveučilišta i znanosti, Davida Willetsa, Velika Britanija se dobro pripremila za preuzimanje zadatka. S jedne strane, zemlja ima 25 od 500 najmoćnijih računala u svijetu; s druge strane ima komparativnu prednost u informacijskoj tehnologiji zahvaljujući dobroj vještini u matematici i računalnoj znanosti, te nekih od najboljih svjetskih podataka u različitim područjima kao što su demografija, poljoprivreda, zdravstvo i meteorologija.

Nedavna studija otkrila je da bi velika analiza podataka mogla stvoriti 58.000 novih radnih mjesta i pridonijeti 216 milijardi funti gospodarstvu u Ujedinjenom Kraljevstvu (2,3% BDP-a) za razdoblje od 2012. do 2017. godine. Zbog svog potencijala Big Data je izabran kao jedan od " Osam velikih tehnologija" za koje bi buduće vlade trebale dati posebnu podršku.

Moguće je promatrati dva glavna cilja u politici velikih podataka (premda termin nije eksplicitno pronađen u Programu koji je predstavila premijerka Theresa May za idućih pet godina): prvo, ojačati infrastrukturu podataka u Velikoj Britaniji usmjeravajući ulaganja Resursa kroz novi "investicijski fond za produktivnost" koji će u tu svrhu uključiti 740 milijuna funti do kraja 2020, i drugo, promicati primjenu velikih podataka na svim razinama vlasti kako bi se stvorila kvalitetna javna dobra i usluge.

Na prvi pogled, ti ciljevi izgledaju bezopasni. Međutim, usvajanjem vizije slobodnog tržišta možemo shvatiti njihove inherentne nedostatke. Prvi cilj nije samo primjena doktrine poduzetničke države prema kojoj država mora voditi proces tehnološkog razvoja ulaganjem velikih iznosa novca u obećavajuće projekte poput ovog.Ova ideja je nezgodno zbog dva razloga:

Velika obrada podataka je ideja koja se pojavila u privatnom sektoru. Do šezdesetih godina prošlog stoljeća dva su znanstvenika iz Udruge za kompjuterske strojeve prva predložila razvoj stroja za komprimiranje i tumačenje velikih količina podataka. U nijednom trenutku nije intervenirala država, a sada to ne mora učiniti. Podatkovna infrastruktura može se razviti na 100% privatni način. .

Američki ekonomist Austan Golsbee ističe da javna ulaganja u tehnologiju ne smiju povećati količinu inovacija, već njenu cijenu: plaću znanstvenika i inženjera. To znači da će se generirati redistribucija dohotka prema tim grupama. Očekuje se da će za ovu godinu prosječna plaća inženjera povećati za najmanje 8%. Ali, može li to biti fenomen slobodnog tržišta? Zanimljivo je da je od 2012, kada je vlada odlučila uložiti u Big Data, potražnja za inženjerima podataka i znanstvenicima povećala se na nezamislive razine.

Drugi cilj politike velikih podataka još je gori. Uz izliku proizvodnje boljih javnih dobara i usluga, vlada će imati mogućnost korištenja podataka milijuna. Tu dolazi i rasprava o privatnosti. Još jedan zabrinjavajući aspekt upotrebe velikih podataka od strane vladinih agencija je taj da bi mogao potaknuti maštu središnjeg planiranja lukavih birokrata koji će iskoristiti prikupljene milijune osobnih podataka, sklonosti ljudi kako bi ih iskoristili u raznorazne svrhe.

A već znamo da to ne završava na dobro ...

David Chávez Salazar 2017/06/16

Komentirajte na našoj Facebook stranici
https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi

Last modified on Saturday, 23 September 2017 16:38
(2 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: