person_outline
search
hrendeitpt
  • Posted
  • Read 9058 times

Vlada preduhitrila Ruse blokiravši račun „Agrokora“ koji je godinama sponzorirao HDZ i služio za pranje novca!?

Dobavljači odbijaju pristupiti dogovoru zbog toga što najprije žele da banke Agrokoru uplate prvu financijsku injekciju likvidnosti kako bi bili sigurni da neće biti zakinuti zbog zadužnica koje su oni prodali faktoring društvima, ali su ostali jamci-platci u slučaju da Agrokor nema na računu novca da plati taj dug.

U pokeraškoj igri ruskih banaka, hrvatske države i Ivice Todorića, vlasnika „Agrokora”, maske su pale u trenutku kada je Financijska agencija (Fina) javila da je račun „Agrokora” blokiran. Najzanimljivije od svega je da je hrvatska država blokirala koncern i to samo nekoliko sati nakon što je objavljeno da je postignut načelni dogovor vjerovnika o standstill aranžmanu. To podrazumijeva mirovanje kreditnih obaveza, a blokada je uslijedila nakon što su ruski bankari na sastanku dobavljače molili da ne aktiviraju svoje mjenice.

Kako to da je država odlučila od „Agrokora” naplatiti dug od 81 milijun kuna!? Riječ je o neizmirenim obavezama na ime PDV-a. A dva dana prije ove blokade porezna je objavila da Agrokor nema duga prema državi!? Država je time dala signal i dobavljačima, koji su poslije toga počeli ispostavljati svoje račune „Agrokoru” pa je saldo već oko podneva bio oko 180 milijuna kuna. Ovaj potez nedvojbeno je pokazao da su hrvatska država i ruske banke u slučaju „Agrokora” zauzeli suprotne pregovaračke pozicije i da ne nastupaju zajedno. Naprotiv, oni su u klinču.

Vlada Hrvatske je bila brža

Hrvatska vlada je jednoglasno usvojila Zakon o sistemski važnim kompanijama, takozvani „Lex Agrokor”, koji omogućava uspostavljanje prinudne uprave u koncernu. Ovaj propis u Sabor će biti poslat po hitnom postupku. To znači da država, nakon što zakon stupi na snagu, može preuzeti kontrolu nad tvrtkom, čime su osujećeni planovi kreditora, prije svega Rusa, da postave svoj menadžment. „Nije riječ o nacionalizaciji, razvlaštenju i državnom intervencionizmu”, rekao je premijer Andrej Plenković.Još je dodao da bi trebalo dogovoriti i standstill aranžman sa bankama, kako bi se mogli dobiti sveži krediti, kojim bi se namirili i dobavljači i država i uz to bi se krenulo u restrukturiranje uz pomoć stručnjaka koji znaju kako se to radi.

Međutim, standstill sporazum je već načelno bio dogovoren. Naši izvori kažu da su vjerovnici, predvođeni prije svega ruskim bankama, požurili usvojiti sporazum sa „Agrokorom” prije nego država uvede prinudnu upravu u tvrtku. Međutim, u ovoj trci s vremenom, Vlada Hrvatske je bila brža.

Stalno se piše o tome kako se širi ruski utjecaj u našoj zemlji koja je članica EU zbog čega država pokušava štititi sistem tako što će ona voditi proces restrukturiranja i ograničiti prava kreditora. Banke se, međutim, na ovome neće zaustaviti. Kako saznajemo, plan je da, nakon što Sabor usvoji zakon, vjerovnici postave pitanje njegove ustavnosti. Svoja prava će prvo pokušati ostvariti pred hrvatskim institucijama. Ukoliko im to ne pođe za rukom, kreditori će se žaliti Bruxellesu, jer je „Lex Agrokor” u suprotnosti sa europskim pravnim normama i regulativama.

I dok se pobjednik u ovoj igri Rusa i hrvatske države još pouzdano ne zna, jasno je tko je za javnost gubitnik. Naravno, riječ je o Ivici Todoriću (on se osigurao jer je na ime dividende sam sebi isplatio gotovo milijardu kuna), koji je zbog rizične pozajmice od 485 milijuna eura, početkom 2014. godine stavio na kocku koncern koji vrijedi nekoliko milijardi eura. Na prvi nagovještaj postignutog dogovora sa vjerovnicima, o potpisivanju takozvanog standstill aranžmana, tržište kapitala je reagiralo pozitivno. Akcije Todorićevih kompanija su poslije dužeg perioda strmoglavog pada, zabilježile rast na Zagrebačkog burzi. Tako su dionice „Jamnice” porasle 4,8, a „Zvijezde” 3,8 posto. Jedino su akcije „Leda” bile u blagom padu od 0,07 posto.

Onda su za nekoga kola krenula nizbrdo. Nakon što je državna Financijska agencija (Fina) objavila da su računi „Agrokora” od 12.55 u blokadi, Todorićeve dionice su ponovo ušle u crveno. Da u ovakvim situacijama investitori imaju tanke živce vidjelo se poslije nepunih sat vremena, jer su do 14 sati dionice „Leda” pale 14,35, a akcije „Zvijezde” bile su u padu od 16,37 posto. Jedino je „Jamnica” ostala u plusu.

Najnovije vijesti

Večernji list dobio je potvrdu da je Ivica Todorić sa šest velikih banaka potpisao standstill aranžman.“Pristali smo pristupiti standstill agreementu, približili stavove i puni smo optimizma“, izjavio je Ivica Todorić. Predstavnici banaka, Erste&Steiermärkische Bank d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Raiffeisenbank Austria d.d, Sberbank d.d., VTB Bank (Austria) AG i Zagrebačka banka d.d.,a njima se još treba pridružiti veći broj drugih banaka koji su kreditori Agrokora i tvrtki iz tog koncerna, moraju dobiti suglasnosti od upravljačkih odbora”, kazao je Josip Budimir iz Francka za medije.

Dodao je da “deblokada nije moguća dok se ne dobije pomoć države. Mi to ne možemo silom napraviti. Nadamo se da će to biti hitno poduzeto da bi se regulirali novčani tokovi”, rekao je Budimir. Također, pozvao je male banke i društva da pristupe aranžmanu jer je kako kaže cilj podržati kompaniju i donijeti kvalitetan plan restrukturiranja Agrokora. Neslužbeno se, pak, može čuti kako dobavljači odbijaju pristupiti dogovoru zbog toga što najprije žele da banke Agrokoru uplate prvu financijsku injekciju likvidnosti kako bi bili sigurni da neće biti zakinuti zbog zadužnica koje su oni prodali faktoring društvima, ali su ostali jamci-platci u slučaju da Agrokor nema na računu novca da plati taj dug.

Prema našim saznanjima, standstill sporazum osim smjene uprave podrazumijeva i prodaju nekih tvrtki koncerna. Također kao jedna od opcija navodi se i takozvani model: „prodaj, izdaj i vrati nazad” koji još nije viđen na našim prostorima. Naime, kompanija koja je u financijskim problemima prvo bi prodala jedan dio koncerna, na primjer 'Jamnicu' i taj novac iskoristila da vrati dio dugova dobavljačima ili bankama. U drugoj fazi kompanija „Agrokor” bi od tog kupca mogao ponovno preuzeti na upravljanje 'Jamnicu'. Točnije, dogovorili bi se uvjeti po kojima bi koncern Agrokor mogao 'Jamnicu' rentirati starom ili nekom novom Todoriću.

Tako bi se smanjivale obaveze prema dobavljačima, a tvrtke bi ostale u sistemu. Lukavo. Uvijek pod kontrolom države (ipak je 'Agrokor' HDZ-ova kasica prasica), a kredite, dugove i lihvarske kamate će, kao i do sada, plaćati porezni obveznici. A razliku duga, odnosno lihvarske kamate prema bankarima, vlada će namiriti rasprodajom preostalih naših resursa... putnih koridora, šuma, voda, HEP-a.... dok sve ne rasprodaju.

Naravno, velikim dijelom namiriti će se i otimanjem naših domova i nekretnina koji će opet rentirati izbjeglicama koje će opet oni - uvijek isti - proizvesti i dovesti, kako bi se, kao i u Švedskoj, Njemačkoj... stvorila i balkanska multikulturalna izmiksana država (najprije će se izmiksati jezici) sastavljena od četiri opljačkana naroda, točnije Hrvata, Srba, Bosanaca i Crnogoraca.

Tu su nam sudbinu isplanirali zastupnici u Saboru jer oni moraju verificirati sve vladine odluke pa i EU direktive!  

Izvor: Anica Telesković / Istinom protiv laži

Čitajte nas i komentirajte na našoj Facebook stranici
https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi/?ref=page_internal

 

(6 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: