person_outline
search
hrendeitpt
  • Posted
  • Read 642 times

USKOK objavio za što tereti Pripuza i još 12 okrivljenika

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnio prijedlog za donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv okrivljenika

Nakon jučerašnjeg uhićenja vlasnika CIOS-a Petra Pripuza, USKOK je danas objavio priopćenje u kojem se navodi kako je nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja a na temelju kaznenih prijava PNUSKOK-a i SSOPP-a, USKOK donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

"Osnovano se sumnja da je I. okr., kao predsjednik Uprave jednog trgovačkog društva, a potom kao predsjednik Nadzornog odbora istog društva i stvarni voditelj poslovanja tog društva, od početka 2012. godine do svibnja 2017. godine, na području Hrvatske, radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, i to izvlačenjem novčanih sredstava iz navedenog društva temeljem nevjerodostojnih računa, te neosnovanim umanjenjem osnovice za obračun poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit, ustrojio zločinačko udruženjepovezavši u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike kao odgovorne osobe u više trgovačkih društava....

"Nakon što je u poslovnim knjigama društva I. okr. neistinito prikazan ulaz metalnog otpada, I. i II. okr. su, u cilju prikrivanja i neistinitog evidentiranja nastalih viškova metalnog otpada kao nove robe u cilju izvlačenja novca iz društva, nalagali plaćanje fiktivnih računa društvima koja su, sukladno dogovoru takve račune ispostavila, iako su znali da se radi o fiktivnim računima te da ta društva nisu isporučila navedeni metalni otpad.

Ukupni iznos podignutog novca okrivljenici su dijelili te su na opisani način pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 98.000.000,00 kuna dok su neosnovanim umanjenjem osnovice za obračun poreza društvu omogućili manje plaćanje obveze poreza na dobit i poreza na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu od najmanje 22.000.000,00 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnio prijedlog za donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv okrivljenika radi osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi", objavio je USKOK.

(1 Vote)

Leave a comment

Donirajte

Amount: