person_outline
search
hrendeitpt

Sirija/ Hoće li ih više ostaviti na miru? Sergej Lavrov: 'SAD moraju odmah napustiti područje koje kontrolira u južnoj Siriji'!

Amerikanci (Deep State) na teritorijima koje pokrivaju istočno od rijeke Eufrata i sve do državne granice s Irakom stvaraju upravljačka tijela koja su oblikovana namjerom da nema veze s Damaskom

Američke trupe moraju odmah zaustaviti zonu kontrole u južnoj Siriji na području Al-Tanfa, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov na pitanje što treba učiniti kako bi pomogao sirijskom mirovnom nagodbom.

Lavrov se uputio na područje Sirijske granice s Jordanom i Irakom, koje je Sjedinjene Države prošle godine proglasile pod njegovom zaštitom. Među ostalim, sadrži i logor izbjeglica Rukban. Djelatnici očigledno koriste radikalni militanti, uključujući pripadnike terorističke skupine UN-a, koje je najbolje poznato svojim bivšim imenom Al-Nusra Front, da se oporave i napadaju druge dijelove Sirije, rekao je Lavrov na konferenciji Valdai Cluba na Bliskom istoku u Moskvi , Sjedinjene Države zaokupljaju takve zloporabe svoje zaštite, dodao je.

"Unutar Al-Tanf zone, koju su Amerikanci jednostrano proglašavali pod njihovom zaštitom, i unutar izbjegličkog kampa, redovito se izvještava o džihadistima kako bi oporavili snagu. U nekoliko navrata su proveli racije odavde na drugi teritorij Sirijske arapske republike. Ova zona mora biti odmah zatvorena ", rekao je ruski ministar.

"Naši kolege iz UN-a iz nekog razloga neodlučni su reći da humanitarni konvoji ne mogu ući u ovu zonu pod kontrolom SAD-a jer SAD ne bi jamčile njihovu sigurnost", dodao je Lavrov. "Umjesto toga, usredotočuju pozornost na humanitarnu situaciju u Idlibu ili istočnoj Ghouti." Ministar je dodao kako Rusija ima sve više dokaza da SAD nema namjeru suprotstaviti se ovoj džihadskoj skupini ozbiljno.

Odgovor je došao nakon pitanja Međunarodne krizne skupine think tanka o tome što je "Rusija mogla učiniti više" u Siriji kako bi spriječila eskalaciju nasilja, osobito između Irana i Izraela. Lavrov je rekao da bi pitanje trebalo biti "što se SAD može suzdržati od toga" u Siriji i da je odgovor "prestao igrati opasne igre" i prestati pokušavati podijeliti naciju.

Amerikanci "na teritorijima koje pokrivaju istočno od rijeke Eufrata i sve do državne granice s Irakom stvaraju upravljačka tijela koja su oblikovana namjerom da nema veze s Damaskom" , istaknuo je. Lavrov je također komentirao situaciju na jugozapadnom dijelu Sirije na granici s Jordanom i Izraelskom - koja je bila označena kao "područje za odstupanje" od Sirije, Rusije, Turske i Irana - te interesa Izraela u Siriji. Izrael optužuje Iran da upotrebljava proxy snage kako bi preuzeo kontrolu nad dijelovima južne Sirije, uključujući i one duž granice, te je prijetio uporabom vojne sile za preokretanje situacije.

"Pregovarali smo o stvaranju ove zone s Jordanom i SAD-om i to nije tajna da su naši izraelski kolege bili obaviješteni o onome što smo razgovarali. Sada, kako bismo proveli sve što smo se dogovorili, moramo se usredotočiti na jedan određeni članak, koji je rekao da će sve stranke sporazuma raditi kako bi se uvjerile da nijedna ne-sirijska snaga nije bila prisutna unutar i blizu ove zone de-eskalacije", rekao je Lavrov. Ruski diplomati dodali su da je SAD izrezivanje područja Al-Tanfa upravo suprotno - jednostrani potez koji nijedna druga stranka nije pristala.

5a858ed0fc7e934c128b4609

Izraelov ISIS je nestao, ali borba se nastavlja: Tko je još u Siriji?

Spor između Izraela i Irana, rekao je Lavrov, svakako je komplicirao situaciju u Siriji, a Moskva smatra kako obje stranke trebaju poduzeti korake kako bi je iskorijenile. Na primjer, iranske tvrdnje da je Izrael bio cionistički entitet koji treba uništiti u Rusiji se percipiraju kao apsolutno neprihvatljivi. No, ni Rusija ne vidi konstruktivnu izraelsku politiku okretanja svakog problema u regiji u vozilo za suprotstavljanje Iranu, kazao je.

"Ovo je ono što vidimo u Siriji, to je ono što vidimo u Jemenu, pa čak i najnovija zbivanja oko palestinskog pitanja, uključujući i odluku Washingtona o prepoznavanju Jeruzalema kao ekskluzivnog kapitala Izraela, uvelike su uzrokovane istim anti- Iranske pristranosti", objasnio je Lavrov. "Oba stavova predstavljaju rizik daljnjeg narušavanja stanja u regiji, koja je već vrlo jadna".

Ruski ministar sugerirao je da Izrael i Iran trebaju pokušati riješiti svoje razlike - uključujući najnovije procvat koji uključuje iransko drone koje je Izrael uništio nakon što je navodno kršio zračni prostor židovske države - odvođenjem u UN za pravilno rješavanje. "Inače ćemo se spuštati niz padinu do situacije u kojoj se svaki incident jednostavno krivi za drugu stranu i koristi se za opravdanje vojne akcije".

Izvor: https://www.rt.com/

Čitajte nas na našem portalu: http://istinomprotivlazi.com

Komentirajte na našoj fb stranici: https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi

 

 

 

Last modified on Tuesday, 20 February 2018 11:57
(1 Vote)

Leave a comment

Donirajte

Amount: