person_outline
search
hrendeitpt
  • Posted
  • Read 3210 times

Grčka propala - postala je treći protektorat Europske unije! Je li Hrvatska slijedeća?

Europska unija poput carstva. Upravo je stvorila svoj treći protektorat na Balkanu. Od sada će se i Grčka ''učinkovito'' voditi kao što se već ''učinkovito'' vode Bosna i Hercegovina i Kosovo!

Ambicija Europske unije da uredbom disfunkcionalnih zemalja po dekretu budu osuđene na propast predstavlja još jedan udarac projektu europskih integracija. Formalno uključivanje UN-a ili MMF-a u vođenje protektorata neće osloboditi EU. 

Fragile države tražile su da se usvoje zakoni i propisi EU, ali ih nisu izvodili 'dečki u crnim odijelima' izvana. EU-ovi balkanski protektorati nisu osnaženi, već su podređeni. Tijekom posljednjih nekoliko godina na Kosovu i Bosni i Hercegovini de facto upravljaju europski dužnosnici.

Europske institucije i članice EU bili su daleko najveći donatori ovih zemalja. Tamo su imali svoje mirovne snage i policijske snage. Većina zakona i institucija u tim zemljama uspostavljena je i vođena pod nadzorom EU. Dužnosnici EU često su intervenirali u detaljne ekonomske i fiskalne odredbe koje se odnose na porez, carinu ili privatizaciju.

Pojedini detalji sporazuma o spašavanju Grčke predviđaju isti obrazac vanjske vladavine. Prema pripremljenom dokumentu kojeg citira The Guardian "Grčka vlada obvezuje se da će se konzultirati s Europskom komisijom, Europskom središnjom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom o svim aktivnostima relevantnim za postizanje ciljeva Memoranduma o razumijevanju i oni će biti finalizirani i zakonski usvojeni. 

"Uvjet će se ažurirati na tromjesečnoj osnovi, a svaki pregled EU biti će u potpunosti naveden" detaljno i vremenski". Dokument navodi da: "Neće se poduzimati jednostrane fiskalne ili druge politike aktivnosti od strane grčkih vlasti. Sve mjere, zakonske ili na drugi način, koje se poduzimaju tijekom programskog razdoblja, koje mogu imati utjecaja na poslovanje banaka, solventnost, likvidnost ili kvalitetu imovine, trebaju se poduzeti u bliskoj suradnji s trojkom. "

Zašto su gospođa Merkel, gospodin Dijsselbloem i gospodin Juncker prihvatili ta pravila? Protektorati su po svojoj prirodi krajnje neučinkoviti. Nemilosrdni vanjski izaslanici ne razumiju lokalnu kulturu, nemaju pristup lokalnim mrežama i primjenjuju rješenja koja su neprikladna za lokalna okruženja. Varanje je pravilo igre u protektoratima. Metropola ne može priznati neuspjeh, pa se stoga pretvara da stvari napreduju. 

Balkanski protektorati stvoreni su u izvanrednim situacijama. U tom smislu, EU se može po defaultu vidjeti kao carstvo. Sva tri protektorata Bosna i Hercegovina, Kosovo i sada Grčka, predstavljaju plodno tlo za drugačije vrste pljačkaškog ponašanja, ekonomskog i političkog, s malo izgleda za njihovo pretvaranje u funkcionalne države i ekonomije. 

EU se trebala riješiti politike moći i stvoriti integraciju svojih različitih dijelova. Balkanski protektorati predstavljaju suprotne vrijednosti i potkopavaju vjerodostojnost EU-a.

Je li Hrvatska slijedeća?

Čitajte nas na našem portalu: http://istinomprotivlazi.com

Komentirajte na našoj fb stranici: https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi

 

 

(3 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: