person_outline
search
hrendeitpt

Američki veleposlanik Robert Ford: 'Assad je pobijedio i pomirimo se s tim'

Bivši američki veleposlanik u Siriji, Robert Ford priznao je u intervjuu da su u ratu u Siriji pobijedili Assad i njegovih saveznici Iran i Rusija.

Robert Ford, bivši američki veleposlanik u Siriji, poznat po tome što je 2011. godine, na početku pobune u Siriji, sudjelovao na oporbenom skupu u Hami, u intervjuu za list Ujedinjenih Arapskih Emirata tvrdi da sirijski predsjednik Bashar Al-Assad ”trijumfirao i da će ostati na vlasti”. Ford je također upozorio i da će Iran ostati u Siriji.

To je stvarnost koju moramo prihvatiti i tu se ne može mnogo učiniti. Ako strane vlade, koje su u prošlosti podržale milicije Slobodne sirijske vojske, nisu spremne slati novac i oružje, uključujući i protuzračne projektile, ili slati vojne savjetnike kao Sirijskim demokratskim snagama u njihovom bitkama protiv ISIL-a, bit će nemoguće da sirijska oporba porazi Assada i njegove ruske partnere i Irance”, rekao je Ford, koji još uvijek koristi termin ”sirijska oporba” za odavno deklarirane islamističke skupine u Siriji.

”Čak i da te vlade to učine, to bi bio dug rat, a može završiti u pat poziciji”, dodao je. Na pitanje o zemljama regije koje vrše pritisak na ”oporbu” da pristane na ustupke o budućnost Assada na vlasti, Ford je odgovorio ”kako treba priznati da je vojna situacija u korist Assada, Irana i Rusije”.

U dvije do četiri godine će vratiti Idlib i pokrajinu Dara’a, ali nikada neće prihvatiti kontrolu drugih vlada, lokalnih ili stranih, nad ovim prostorima”, rekao je Robert Ford. Na pitanje o ulozi Kurda, Ford je još jednom ponovio kako Sjedinjene Američke Države nikada neće koristiti silu da ih brane u slučaju iranskog ili sirijskog napada.

Konačno, govoreći o obnovi odnosa između Europe i Damaska, rekao je: ”Europljani će učiniti ono što služi njihovim interesima. Možda će se dogovoriti o sigurnosnoj suradnji. To zahtijeva otvaranje njihovih veleposlanstva u Damasku. No, na političkoj razini određeni problemi ostaju.”

Ostaje još otvoreno pitanje tko će platiti Siriji i sirijskom narodu nanesenu silnu štetu?

Izvor: https://www.logicno.com

Komentirajte na našoj Facebook stranici
https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi

 

 

 

Last modified on Thursday, 31 August 2017 08:42
(3 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: