person_outline
search
hrendeitpt
Air Berlin ide u stečaj!
Air Berlin geht bankrott!

Air Berlin ide u stečaj!

Najveći pojedinačni dioničar, kompanija Etihad Airways iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, "zatvorila slavinu" kompaniji Air Berlin i pred nadležnim sudom u Berlinu zatražila je početak stečajnog postupka.

Za Air Berlin je ovog utorka zatražen početak stečajnog postupka. Za turiste koji još imaju kartu, jedna utjeha: njemačka vlada je kompaniji dala pozajmicu da barem neko vrijeme njegovi zrakoplovi nastave letjeti.

Njemački mediji objavili su da je najveći pojedinačni dioničar, kompanija Etihad Airways iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, "zatvorila slavinu" kompaniji Air Berlin i pred nadležnim sudom u Berlinu zatražila početak stečajnog postupka. Sindikat pilota Cockpit dao je objaviti kako je to "šok" za suradnike tog zračnog prijevoznika koji su "sjajno obavljali svoje zadatke", a Etihad je Air Berlin "pustio da padne kao vruć krumpir, makar je bilo ulagača koji su pokazali zanimanje". Sindikat konstatira kako su "ulagači s Arapskog poluotoka pokazali svoje pravo lice."

Ove optužbe na račun Etihad Airwaysa se teško mogu nazvati opravdanima: Air Berlin, drugi po veličini zračni prijevoznik u Njemačkoj sa 122 zrakoplova, je 2012. završio poslovnu godinu sa dobiti. 6,8 milijuna eura na 4 milijarde i 312 milijuna eura prometa!? Od onda se redaju samo gubici koji su danas gotovo 8oo milijuna eura! Čudno!?

fr 12 2016 airberlin plant Dreiteilung 3.jpg.8509448

Većina, 53% dionica je u rukama malih dioničara, 12,02% je u posjedu turskog ESAS Holdinga, a najveći pojedinačni vlasnik je Etihad Airways koji drži 29,21% Air Berlina. Ova kompanija, koja je samo jedna u nizu koju nadzire Etihad, između ostalog na primjer posjeduje i 49% prijevoznika Air Serbia, više nije spremna plaćati račune i time dovesti u opasnost i vlastito poslovanje.

Njemačka vlada odlučila je jamstvom od 150 milijuna eura pomoći da avioni Air Berlina i dalje prevoze svoje putnike – u Hrvatsku ovaj prijevoznik iz Berlina leti i za Dubrovnik, Split i Pulu, a leti i za Beograd, Sarajevo ili Podgoricu. Svima koji su na ljetovanju s kartom Air Berlina se iz Berlina poručuje kako se "ne trebaju brinuti" kako će doći kući, čulo se iz Senata grada Berlina.

Zašto je Air Berlin dospio u tolike poteškoće, tim više što nikad nije bilo više putnika u zraku koliko ih ima danas i ništa ne govori da će ih u doglednoj budućnosti biti manje, biti će tema narednih dana i mjeseci.

Jedno je sigurno: novac se prao i oprao, a otkada je Angela Merkel postala kancelarka, Njemačka tone sve niže i niže. Ali ona ne brine jer je drže na životu njemački režimski mediji, pa i ovaj DW od koga smo preuzeli vijest!

Izvor: DW

Komentirajte na našoj Facebook stranici
https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi

 

 

Last modified on Friday, 22 September 2017 19:27
(1 Vote)

Leave a comment

Donirajte

Amount: