person_outline
search
hrendeitpt
U Njemačkoj vlada medijski fašizam!
In Germany there is media fascism!

U Njemačkoj vlada medijski fašizam!

U reprezentativnoj studiji provedenoj na Sveučilištu u Mainzu čak 55% ispitanika je prihvatilo mogućnost da društvo u Njemačkoj sustavno laže. 26% njemačkog stanovništva potpuno je uvjereno u tu činjenicu. Velik dio stanovništva Njemačke krajem 2016 godine bio je uvjeren da vlada određuje i odlučuje što mediji mogu raspravljati, a što ne. Nijemci ne mogu više tolerirati takvu degeneraciju novinarske profesije u njemačkim mainstream medijima.

Njemački tisak je glasnogovornik njemačke političke elite - znanstveno dokazano

U mainstream njemačkom tisku gotovo nema dana bez negativnih izvještaja o Poljskoj. Od 2015. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Spiegel, Die Welt informiraju njemačke građane o kraju demokracije i diktaturi u Poljskoj koju provodi stranka 'Pravo i pravda' koja je voljom većine naroda pobijedila na parlamentarnim izborima.

Otto Brenner Stiftung, neprofitna zaklada za znanost, sa sjedištem u Frankfurtu / Main, forum za javnu raspravu i uspostavljanje financiranja istraživanja predana cilju socijalne pravde, objavila je studiju „Kriza izbjeglica u medijima”, koji sadrži temeljitu analizu njemačkog tiska u kontekstu prihvaćanja njemačkih izbjeglica. U priopćavanju glavnih medija dominiraju fraze oduševljenih posjetitelja s Bliskog istoka i Afrike. Mnogi članci su bili garnirani pokretnim slikama i komentarima.

01 Legrand

Analiza Zaklade baca novo svjetlo na aktivnostima njemačkih medija, što je iznimno važno u kontekstu izvješća o trenutnoj situaciji i u Poljskoj. Istraživanje obuhvaća publikacije koje se pojavljuju u razdoblju od veljače 2015. do ožujka 2016. Na više od 170 stranica tima pod vodstvom Michaele Haller, ravnateljice Europskog instituta za novinarstvo i komunikacije detaljno je analizirano oko 1.600 novinskih članaka tiskanih u novinama Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung, Welt, Bild i Internet portali (Spiegel online. Fokus online Tagesthemen.de) i 85 lokalnih novina.

Zaključci u izvješću pokazuju jasno da su novinari postali politički igrači, propagatori političke elite. Novinari sramote svoju struku, pišu s oduševljenjem, nekritički vezano za nametnutu izbjegličku krizu. Neugodne vijesti vezane za vladu Angele Merkel uklanjene su iz medija, tek rijetki članci i malo informacija o tjeskobama i strahovima običnih ljudi. Međutim, ako se i nađu poneki članci o stvarnom stanju izbjeglica, oni se tretiraju mentorski, pokroviteljski.

300

300 1

Dakle, poruka o izbjeglicama ima samo jednostranu dimenziju. Čitatelj na osnovu medijskog izvještavanja ima utisak da su migranti prezadovoljni. Izbjegličke obitelji, očevi, žene i djeca su blagoslov za njemačko gospodarstvo i obogaćivanje društva. Rezultati ispitivanja filozofa i novinara Aleksandra Graua koji se nije priklonio kolektivnoj euforiji i koji je istaknuo da među pridošlicama u Njemačku prevladavaju slabo obrazovani mladi ljude, koji u svjetlu Ženevske konvencije o izbjeglicama, nisu izbjeglice nego ekonomski migranti čiji profil čini problem integracije u zapadnim liberalnim društvima može biti problematičan, označen je kao populist, rasistista i desničarski autsajder .

Počevši od 2012. godine narativnu „kulturu otvorenosti” promoviraju u njemačkom tisku, na temelju uvjerljivosti vladajućih, prema kojoj svaka opozicija koja traži „otvorenost” je neprimjerena. Istraživači su istaknuli da je fenomen poznat u društvenim znanostima kao spirala šutnje, koji je pogodio njemačko društvo u tijeku izbjegličke krize. To uključuje drugo mišljenje. Oni koji misle drugačije osuđeni su na šutnju i frustraciju.

U doba elektronskih medija, nedostatak oponenata da izraze svoje mišljenje u službenoj raspravi, izazvao je prigušene kritičke glasove. Oni su se pojavili u iskrivljenom obliku, s dodatnim frustracijama izraženim u postovima i komentarima. Stigma i pokušaj da se potisnu i ovi glasove doveli su do još većeg nezadovoljstva i eskalacija, a time i snažnije eksplozije potisnutog bijesa. Kao rezultat toga, došlo je do polarizacije njemačkog društva.

merkel

Učinci toga su zastrašujući i zbog novinarstva i društva u cjelini. Najveći dio njemačkih građana smatra da su novinari prisiljeni otvoreno manipulirati i da moraju biti kompatibilni sa sustavom. Štoviše, veliki dio stanovništva je uvjeren da su novinari prisiljeni manipulirati. U reprezentativnoj studiji provedenoj na Sveučilištu u Mainzu čak 55% ispitanika je prihvatilo mogućnost da društvo u Njemačkoj sustavno laže. 26% njemačkog stanovništva potpuno je uvjereno u tu činjenicu. Velik dio stanovništva Njemačke krajem 2016 godine je bio uvjeren da vlada određuje i odlučuje što mediji mogu raspravljati, a što ne.

U izvješću u završnim riječima predsjednika Savezne udruge Press Publishers, Mathias Döpfner 2017. za DPA se navodi:
„Obratite pozornost na sve veći jaz između političke elite i medija s jedne strane i takozvanog normalnog društva s druge strane. To je ozbiljna stvar. Na kraju, laž je dvosjekli mač, koji se okreće protiv onoga tko ga koristi. Objavljeno izvješće potvrđuje da je njemačka javna svijest došla do toga da sami Nijemci, u svom vlastitom interesu, ne mogu više tolerirati takvu degeneraciju novinarske profesije u njemačkim mainstream medijima''.

https://www.otto-brenner-stiftung.de/otto-brenner-stiftung/aktuelles/die-fluchtlingskrise-in-den-medien.html

Izvor: Reduta Dobrego Imienia

Do smrti se bori za istinu i Gospod će se boriti za te (Knjiga Sirahova 4,28)
Komentirajte na našoj Facebook stranici
https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi

 

 

 

 

 

 

Last modified on Friday, 22 September 2017 22:47
(4 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: