person_outline
search
hrendeitpt

Predsjednik Trump odlučio okončati američko financiranje i obuku sirijskih pobunjenika protiv Bashara al-Assada!

Je li ovo neka nova američka igra ili direktan udarac Izraelu koji je već pokazao nezadovoljstvo sve izglednijom suradnjom Amerike i Rusije?

Trumpova administracija će završiti tajni program CIA-e koji je podupirao i obučavao ono što nazivaju sirijanska umjerena oporba,odnosno militanti koji su se borili protiv vlade predsjednika Bashara al-Assada. Navodeći dva neimenovana američka dužnosnika, The Washington Post je izvijestio o suspenziji programa u srijedu, dok je CIA odbila komentirati. Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders također je odbila komentirati na brifingu Bijele kuće.

Program CIA-e započeo je 2013. godine u sklopu napora Obame administracije da sruši Assadu, ali nije proizveo nikakve opipljive rezultate. Uz to su neki naoružani i obučeni pobunjenici prebjegli u Daesh i druge radikalne skupine. Prema riječima dužnosnika, zatvaranje programa pokazuje Trumpov pokušaj jačanja bližih odnosa s Rusijom. "To je signal Putinu da Trumpova administracija želi poboljšati veze s Rusijom", rekao je jedan od dužnosnika.

Odluka o ukidanju programa CIA-e donesena je prije mjesec dana, nakon sastanka u Ovalno uredu s ravnateljem CIA-e Mikeom Pompeom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost McMasterom i prije Trumpovog sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na summitu G20 u Njemačkoj.

Ovo nije kraj američke uključenosti u Siriji. Glasnogovornica Pentagona Dana White izjavila je u priopćenju kako je "predsjednik ovlastio Ministarstvo obrane za financiranje kurdskih elemenata Sirijskih demokratskih snaga, kako bi se osigurala jasna pobjeda nad ISIL-om u Siriji".

Je li ovo neka nova američka igra ili direktni udarac Izraelu koji je već pokazao nezadovoljstvo sve izglednijom suradnjom Amerike i Rusije?

20. srpnja 2017. Carol Adl vijesti, Svijet

Do smrti se bori za istinu i Gospod će se boriti za te (Knjiga Sirahova 4,28)
Komentirajte na našoj Facebook stranici
https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi

 

 

 

 

Last modified on Thursday, 20 July 2017 22:12
(2 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: