person_outline
search
hrendeitpt
  • Posted
  • Read 11660 times

Od Pelješkog mosta nema ništa jer Sarajevo neće dozvoliti da se koridor "presječe"!

BiH ima pravo na međunarodni plovni put iz Neuma, odnosno koridor do otvorenog mora. Da takav koridor ne može biti presječen mostom, potvrdila je i nedavna arbitražna odluka o Piranskom zaljevu.

Iz očišta Bosne i Hercegovine, njihov prosvjed zbog hrvatskog mosta na Pelješac je opravdan. Upozoravaju da po međunarodnom pravu, na neospornom plovnom koridoru "ne smije biti nikakvih građevina". Nitko u Bosni i Hercegovini ne osporava potrebu povezivanja južne Dalmacije sa sjevernim dijelom Hrvatske, ali stručnjaci tvrde da taj problem treba riješiti ne ugrožavajući pravo BiH na nesmetan pristup otvorenom moru. Zato je izgradnja Pelješkog mosta još uvijek „otvoreno pitanje", kako je to konstatirano i na nedavnoj zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH u Sarajevu. A ne gotova star, kako pričaju Plenković i Butković.

Hrvatska smatra da su svi problemi oko gradnje Pelješkog mosta riješeni i da se BiH izašlo u susret u pogledu dimenzija mosta i morskog prolaza između centralnih nosača. BiH se također i jamči „neškodljiv prolaz" na otvoreno more. Stručnjaci u BiH upozoravaju da prije izgradnje mosta treba riješiti pitanje morske granice između dvije zemlje. Pri tome se inzistira na slobodnom koridoru do otvorenog mora koji treba biti uspostavljen po važećim međunarodnim propisima.

Razgraničenje prema međunarodnom pravu

Sudski vještak u prometnim pitanjima i član Pomorskog društva BiH Ševal Kovačević podsjeća da je Sporazumom Tuđman-Izetbegović iz 1999. godine dogovoreno razgraničenje između BiH i Hrvatske sredinom Malostonskog zaljeva, korištenje Luke Ploče pod "povoljnim uvjetima" za BiH na 99 godina i slobodan prolaz kroz zaleđe Neuma za potrebe Republike Hrvatske.

„Hrvatska vlada je 2006. godine odustala od Sporazuma Tuđman-Izetbegović i najavila gradnju Pelješkog mosta. Treba znati da je još Badinterova komisija preporučila da administrativne granice bivših Jugoslavenskih republika postanu državne granice i da se stave pod patronat međunarodnog prava. Po važećim konvencijama, BiH ima pravo na međunarodni plovni put iz Neuma, odnosno koridor do otvorenog mora.

malostonski zaljev 105

Da takav koridor ne može biti presječen mostom, potvrdila je i nedavna arbitražna odluka o Piranskom zaljevu. U odluci se, pored ostalog, kaže da Sloveniji pripada tri četvrtine Piranskog zaljeva i slobodan, međunarodni plovni put, koridor, širine dvije nautičke milje. Na tom putu, odnosno koridoru, ne smije biti nikakvih građevina niti umjetnih otoka. I međunarodni propisi nalažu da se prije bilo kakve gradnje mostova mora izvršiti razgraničenje prema statutu međunarodnog prava", kaže Kovačević za Deutsche Welle.

Bosanskohercegovački sudski vještak ističe da prije određivanja tehničkih detalja bilo kakvog mosta treba izvršiti razgraničenje u akvatoriju Neum i uspostaviti matičnu luku za registraciju brodova koji uplovljavaju u Neumski zalje„A ne, kako traži Hrvatska, da brodovi prvo idu u Ploče pa da se tamo pregledaju i pretresaju pa tek onda da plove u Neumski zaljev. Međunarodni plovni put BiH mora biti poznat. Ako BiH pristane na 'neškodljiv prolaz' koji joj se nudi, onda gubi unutrašnje vode u akvatoriju Neum i status pomorske zemlje.

Zašto Hrvatska neće ratificirati Sporazum Tuđman-Izetbegović? Pa zato što bi se tada u slučaju spora primjenjivala Bečka konvencija o pravu ugovora. Tko u ime BiH potpiše bilo kakav protokol o 'neškodljivom prolazu' izdao je državu", kategoričan je Kovačević.

peljeski3

BiH neće dozvoliti da se koridor presjeće Pelješkim mostom

U Predstavničkom domu Parlamenta BiH nedavno je usvojen zaključak da se Hrvatskoj pošalje nota o obustavi radova na izgradnji Pelješkog mosta do postizanja obostrane suglasnosti. Od Vijeća ministara BiH zatražen je detaljan izvještaj o aktivnostima vezanim za izgradnju Pelješkog mosta, ali i mosta na Savi kod Svilaja. Vijeće ministara BiH treba dati na uvid sve sporazume, ugovore ili druge spise koja se odnose na granicu BiH i Hrvatske te izgradnju Pelješkog mosta.

Izvor: http://www.dw.com/hr/teme/s-9747 

U 27 godina Hrvatska je mogla sa svojim novcima izgraditi 3 Pelješka mosta da je htjela ili smjela. Memorandum o zajedničkom jeziku Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore potvrđuje da se u tišini sprema neka nova Jugoslavija, tzv. Croslavija bez granica. Slovenija je dobila otvoreno more i distancirala se od Balkana i jugoslavenskih političara koji su pokrali ove četiri zemlje.

Nova Jugoslavija uz podršku Europske unije treba ovim političarima da zadrže ono što su u pretvorbi i privatizaciji svim ovim narodima opljačkali. Važno je napomenuti i to da je Hrvatska protusustavno postala članica EU potpisom Lisabonskog sporazuma (govori se i lažnom pečatu) koji se nije smio potpisati bez prethodnog narodnog referenduma, a ne naknadnog.

Dakle, pravno Hrvatska nije članica EU pa neće biti ni problema ni da ''izađe'' iz nje kako bi se sparila sa BiH, Srbijom i Crnom Gorom u novu feudalnu državu u kojoj će elita biti feudalci, a narod ili stoka sitnog zuba, kmetovi ili robovi. To su nam židocionisti i njihove sluge, ''naši  političari',' spremili. Možda će se i graditi Pelješki most ali nakon sparivanja ove četiri republike. Kome to nije jasno taj je u najmanju ruku naivan.

NATO kaubojka Kolinda, briselski dečko Plenković i saborski zastupnici HDZ-a, SDP-a i HNS-a ne služe, nikada nisu i nikada neće služili hrvatskom narodu! Hrvatska u 27 godina nije zatvorila ni jednu državnu granicu sa susjedima i izgubila je Piranski zaljev. Nisu pronašli, iako su sve vlade obećale, ni nestale branitelje! Svatko normalan se treba upitati zašto!

20170723 182439

Saša Cvetojević, regionalni direktor Facebooka u Zagrebu blokirao je dijeljenje ove objave! Zašto?

Do smrti se bori za istinu i Gospod će se boriti za te (Knjiga Sirahova 4,28)
Komentirajte nas na našoj Facebook stranici
https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi

 

 

(7 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: