person_outline
search
hrendeitpt

Zašto Hrvatska ne protjera MMF i vrati HNB kao što je to napravio Viktor Orban u Mađarskoj!?

Ovaj karizmatični konzervativac koji je rekao "ne" MMF-u, vratio Središnju banku Mađarskoj, zapalio GMO polja, protjerao Sorosa i objavio "oslobodilački rat protiv Europske unije", postao je u pravom smislu mađarski Putin. I jedini je europski političar koji je na izborima osvojio dvotrećinsku većinu. Neki zato danas mađarskog premijera Viktora Orbana zovu "mađarski car".

Mađarska je prva zemlja u Europi koja je službeno zabranila rad Rothschildovim bankama, a 2013. godine bivši ministar gospodarstva i aktualni guverner Središnje banke Mađarske, Gyorgy Matolcsy, napisao je pismo generalnom direktorici MMF-a Christine Lagarde u kojem je pozvao Fond da zatvori svoje predstavništvo u Budimpešti. Matolcsy je tada istaknuo "kako više nije potrebno održavati ured" i rekao da će Mađarska zajam iz 2008. vratiti u cijelosti do kraja godine.

Premijer Orbán nikada nije imao dobar odnos sa MMF-om, a ovaj posljednji potez je suradnju doveo na najnižu razinu. Međutim, mnogi su hvalili odluku Mađarske i protjerivanje MMF-a kao inteligentno rješenje. Kako prenosi Neon Nettlee, ranije vraćanje kredita Mađarska je uštedjela 11,7 milijuna eura kamatnih troškova.

Premijer Viktor Orban je bio odlučan u tome da ne donosi više stroge mjere štednje i dodatne poreze po uputama MMF-a, zapali svo GMO sjeme i pokaže izlaz iz Mađarske gangsterima s Wall Streeta. Orban je državnik koji je dokazao, za razliku od hrvatskih dupelizaca, da zemlja može sama egzistirati, a ne kako HDZ-ovi zastupnici u saboru govore da moraju uvoziti GMO jer bi u mjesec dana građani ostali bez hrane! Mađarska je pozajmila 20 milijardi dolara kredita nakon insenirane ekonomske krize 2008. godine.

Mađari sada, za razliku od ostalih sluganskih EU država imaju ekonomsku suverenost i samostalnost. Oslobodili se omče oko vrata MMF-a i njegova vlasnika Rothschilda koji kupujući poltičare lihvari nacionalne države i uništava njihovu ekonomiju.

Viktor Orban, "mađarski car"

Ovaj karizmatični konzervativac koji je rekao "ne" MMF-u, vratio Središnju banku Mađarskoj, zapalio GMO polja, protjerao Sorosa i objavio "oslobodilački rat protiv Europske unije", postao je u pravom smislu mađarski Putin. I jedini je europski političar koji je na izborima osvojio dvotrećinsku većinu. Neki zato danas mađarskog premijera Viktora Orbana zovu "mađarski car".

Politička karijera Viktora Orbana počinje 1988. godine, kada sa još nekoliko studenata osniva Savez mladih demokrata ili Fides. U stranku su mogli samo mlađi od 35 godina, a Orbana su tada zvali vunderkindom mađarske politike. Padom prve vlade mađarskog višestranačja 1993. godine, dolazi do sloma desnice, gdje Orban vidi svoju šansu.

Premijer postaje 1998. godine, uvodi Mađarsku u NATO i na prag Europske unije, ali već tada sa Bruxellesom dolazi u sukob zbog pregovora vezanih za poglavlja u kojima je štitio domaću poljoprivredu. Sukob sa EU nije se svidio opoziciji pa su mu, u dogovoru sa Sorosem, namjestili da izgubi izbore 2002-e.

"I tada je Orban rekao jednu veliku rečenicu – ''da domovina ne može biti u opoziciji'', misleći da je on domovina, da je on Mađarska, a nacija ne može biti u opoziciji", prisjeća se novinar iz Budimpešte Gabor Bodiš. Prekretenica Orbanove karijere, ali i mađarske politike, bila je 2006. godina - kada je u javnost procurio audio-snimak sa sastanka socijalističkog premijera Ferenca Gyrcsanya i njegovih partijskih drugova.

Naime, Cyrcsany je na tajnom sastanku na jezeru Balaton rekao svojim drugovima da su lagali i lažno prikazivali stanje u Mađarskoj, i da zemlja preživljava samo zahvaljujući tome što velika količina novca ulazi u zemlju (lihvarski krediti) i da će nastati kaos kad netko bude povukao novac.

Novinar Bodiš kaže da su poslije toga izbile velike demonstracije i "najveće nasilje na ulicama Budimpešte još od Revolucije 1956. godine". "Nakon toga Orban nije morao ništa raditi osim kritizirati tu vladu i čekati da mu bukvalno vlast padne u ruke", navodi dr. Miša Đurković iz Instituta za europske studije.

To se i dogodilo četiri godine kasnije, kada Orban na izborima dobiva čak dvotrećinsku većinu. To mu je omogućilo da mijenja i Ustav zemlje.

"Za četiri godine izgradio je takav sistem da na čelu svih državnih institucija stoje njegovi lojalni ljudi sa mandatom od najmanje devet godina. Na taj način je osigurao da, ako izgubi slučajno vlast, cijeli sistem i dalje funkcionira sa njegovim ljudima na svim najvažnijim funkcijama", ističe Gabor Bodiš.

"Ne" MMF-u i posledice

Jedan od prvih Orbanovih koraka bila je ekonomska rekonstrukcija države. U vrijeme velike krize, odbio je kredit MMF-a, a godinu dana kasnije vratio mu sve dugove i kako je sam rekao, ljubazno zamolio predstavnike te međunarodne financijske institucije da napuste Mađarsku. Orban je tako spriječio da država ode u dužničko ropstvo i postane trajni invalid, kao što je danas Hrvatska, Grčka a i druge EU zemlje, samo to još uvijek uspijevaju kriti od naroda.

Orbanovo "ne" MMF-u imalo je svoju cijenu. Morao je uvesti dvadesetak novih poreza, nacionalizirao privatne umirovljeničke fondove, ali uveo je i najviši porez za banke, kazavši da banke trebaju platiti najveću cijenu jer su i najviše odgovorne za krizu u Mađarskoj.

Središnju banku stavio je pod kontrolu države i Mađarska se polako ali sigurno oporavlja. Sorosa i Monsanta je protjerao, proglasio oslobodilačku borbu Mađarske protiv Europske unije, a politiku Angele Merkel usporedio sa nacističkom invazijom Mađarske 1944. godine.

Orban se sve više okreće Istoku.

Autori: Duško Velkovski / I.L. Vrkić

Do smrti se bori za istinu i Gospod će se boriti za te (Knjiga Sirahova 4,28)
Komentirajte na našoj Facebook stranici
https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi

(10 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: