person_outline
search
hrendeitpt

Zastupnici u Iranu razmatraju protumjere protiv američkih zakona o sankcijama

Odbor za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku iranskog parlamenta razgovarat će o planu poduzimanja recipročnih mjera protiv odluke američkog Senata o nametanju novih sankcija na Teheranu, kaže iranski zakonodavac.

Odbor bi raspravljao o prijedlogu prijedloga na otvorenoj sjednici 2. srpnja, nakon što je u subotu proveo dva tjedna odmora parlamenta Kamal Dehqan Firouzabadi, zamjenik predsjednika odbora. Američki senat je u četvrtak u velikoj mjeri prošao zakon koji nameće sankcije Iranu nad svojim projektilom, između ostalog. Zakonodavstvo i dalje mora proći republikanski predsjednik Zastupnički dom i biti potpisan od strane predsjednika Donalda Trump da postane zakon.

Nakon što je američki Senat odobrio nove sankcije, predsjednik iranskog parlamenta Ali Larijani zadužio je komisiju za izradu plana za suprotstavljanje takvim mjerama, ističući kako je njezin nacrt sada pripremljen. Prema nacrtu, parlament bi stavio mjere na svoj dnevni red kako bi se suprotstavio američkoj povredi nuklearnog sporazuma za 2015., poznatog kao Zajednički opsežni plan djelovanja (JCPOA).

Pod JCPOA potpisanom između Irana i pet stalnih članova Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda - Sjedinjenih Država, Francuske, Velike Britanije, Rusije i Kine - i Njemačka, Iran se obvezao staviti ograničenja na svoj nuklearni program u zamjenu za uklanjanje sankcija nametnutih protiv Teherana. Washington je do sada nametnuo dvije runde sankcija o Iranu pod novom američkom administracijom oko raketnog programa zemlje.

Predsjednik odbora, Alaeddin Boroujerdi, također je izjavio u subotu kako je nedavni potez američkog Senata bio "izrazito kršenje" JCPOA, obećavajući odgovarajući odgovor od strane islamske republike. Iranski odbor zadužen za praćenje provedbe JCPOA usvojiti će "neophodne" odluke o nedavnim sankcijama senata, rekao je on za novinsku agenciju Tasnim.

"Odobrenje nedavnih sankcija američkog Senata protiv Irana nesumnjivo je kršenje JCPOA-e i u nesuglasju sa svojim duhom i tekstom", kazao je. "S obzirom da s ovaj međunarodni dokument potpisale sve stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, Njemačke i Europske unije, te zemlje moraju također prosvjedovati zbog pokreta SAD-a i nedostatka obveza [prema njezinim obvezama iz JCPOA]," Boroujerdi je dodao.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Qassemi obranio je u petak "potpuno legitimni" program proturaketne obrane, ističući kako ništa ne može spriječiti islamsku Republiku da ostvaruje svoje pravo na obranu.

Rekao je: "Nijedna mjera neće moći poreći Islamsku Republiku Iran od njezinog legitimnog prava obrane".

Izvor: Presstv.com

 

Last modified on Saturday, 17 June 2017 18:50
(1 Vote)

Leave a comment

Donirajte

Amount: