person_outline
search
hrendeitpt

Vrhovni vođa Irana Ayatollah Ali Khameni: Vi, Sjedinjene Države izvor ste nestabilnosti na Bliskom Istoku!

Iranski je čelnik optužio Sjedinjene Američke Države i njezinu regionalnu savezničku Saudijsku Arabiju da financiraju durinske sunitne militante, uključujući i islamsku državu

Najviši vrhovni vođa Irana Ayatollah Ali Khameni u ponedjeljak 13.lipnja 2017. okrivio je Sjedinjene Države za nestabilnost na Bliskom istoku i priopćio kako je Washingtonova borba protiv militantne skupine islamske države bila "laž".

"Vi (Sjedinjene Države) i vaši agenti su izvor nestabilnosti na Bliskom Istoku ... koji je stvorio islamsku državu? Amerika ... Američka tvrdnja o borbi protiv islamske države laž je ", kazao je Khamenei na sastanku s visokim iranskim dužnosnicima.

Iranski je čelnik optužio Sjedinjene Države i njezinu regionalnu savezničku Saudijsku Arabiju da financiraju durinske sunitne militante, uključujući i islamsku državu, koja je u srijedu u Teheranu izvršila svoj prvi napad u Iranu, u kojoj je poginulo 17 osoba.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani, koji favorizira otvaranje svijetu, osudio je napade, ne pokazujući prst na bilo koju zemlju. Pragmatični predsjednik prihvatio je razgovore sa Amerikom vezano za zaustavljanje nuklearnog programa što je dovelo do ukidanja većine sankcija protiv Irana.

Ali sporazum nije doveo do normalizacije veza između dviju zemalja kojoj se nadao Rouhani. Trump je više puta ovaj sporazum nazvao "jednim od najgorih sporazuma ikad potpisanih" i rekao da će ga Washington dobro razmotriti.

Vrhovni vođa Khamenei je rekao da Iran nema namjeru normalizirati veze sa Sjedinjenim Državama: 

"Američka vlada je protiv neovisnog Irana ... Imaju problema s postojanjem islamske Republike Iran ... Većina naših problema s njima se ne mogu riješiti. Amerika je teroristička zemlja i podupire terorizam, stoga ne možemo normalizirati veze s takvom zemljom", rekao je Khamenei.

Auor: Parisa Hafezi / Ovaj članak je prvi objavio Reuters 

Do smrti se bori za istinu i Gospod će se boriti za te (Knjiga Sirahova 4,28)
Komentirajte na našoj Facebook stranici
https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi

 

Last modified on Monday, 25 September 2017 07:40
(2 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: