person_outline
search
hrendeitpt

Velayati: Iran nikada više neće tolerirati saudijski ratni zločin!

Daesh Takfiris provodi svoje terorističke poteze protiv regionalnih zemalja uz potporu Rijada i Washingtona.

Viši iranski dužnosnik kaže kako komentari "neiskusnih" saudijskih diplomata protiv islamske republike pokazuju svoje neznanje o Iranu i regiji, naglašavajući kako Teheran nikad neće tolerirati Rijadovu strategiju rata.

"Problem s kojim se Saudijska Arabija suočavala posljednjih godina je nevjerojatnost i neiskustvo pojedinaca koji služe u svom ministarstvu vanjskih poslova. Oni ponekad daju komentare koji upućuju na nedostatak znanja o Iranu i regiji, "izjavio je novinarima u utorak Ali Akbar Velayati, viši savjetnik vođe Islamske revolucije Ayatollah Seyyed Ali Khamenei.
Dodao je da saudijski diplomati nisu u stanju održati sigurnost vlastite zemlje i ne mogu predstavljati prijetnju Iranu.

Prošlog mjeseca, Saudijski ministar obrane Mohammed bin Salman izjavio je u nejasnim primjedbama da će Saudijska Arabija raditi na premještanju "bitke" na Iran. Onda je 6. lipnja Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir rekao kako Iran morao biti "kažnjen" zbog onoga što je nazvao "njegovim uplitanjem u regiju".

Samo nekoliko sati kasnije, rano ujutro 7. lipnja, dva teroristička napada pogodila su iranski glavni grad Teheran. Ukupno 17 osoba je poginulo, a više od 50 ljudi je ranjeno u gotovo istodobnim napadima na iranski parlament i mauzolej pokojnog utemeljitelja Islamske Republike Imam Khomeinia.

Teroristička skupina Daesh, koja je usko povezana s ekstremističkom vehabijskom ideologijom koju propovijeda Saudijska Arabija, preuzela je odgovornost za oba napada. Zamjenik načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Irana brigadni general Massoud Jazayeri izjavio je u utorak kako su Sjedinjene Države i Saudijska Arabija usmjeravale i podržavale terorističke akcije terorističke skupine Daesh.

Dodao je da Daesh Takfiris provodi svoje terorističke poteze protiv regionalnih zemalja uz potporu Rijada i Washingtona.

Velayati je nadalje rekao da Saudijci tvrde kako je među muslimanskim zemljama formirana koalicija. Međutim, samo nekoliko manjih država koje dobivaju financijsku pomoć iz Rijada pozitivno su odgovorile na poziv. Viši savjetnik Leadera ukazao je na "bez presedana" diplomatskog reda između Saudijske Arabije i nekih njegovih saveznika s Katarom i izjavio kako prikazuje Riyadovu diplomatsku nesposobnost da "ne može živjeti u miru sa svojim najbližim susjedima".

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein, Maldivi i Egipat nedavno su prekinule veze s Katarom. U njihovoj očiglednoj želji da osiguraju podršku Sjedinjenih Država i Izrael, četiri su zemlje navele Katarove veze s Hamasom i optužile ga za podupiranje terorizma, optužbu koju vlada Katara opovrgava.

Izvor: presstv.com

Last modified on Saturday, 23 September 2017 16:50
(0 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: