person_outline
search
hrendeitpt
  • Posted
  • Read 999 times

SUDBINA MAKEDONIJE RJEŠAVA SE U TEARCIMA!

Pošto je Upravni sud Makedonije odlučio da je na 11.prosinca održanim vanrednim parlamentarnim izborima ozbiljnih nepravilnosti bilo samo u izbornom mjestu 2011, općina Tearci - Državna izborna komisija je simulacijom došla do zaključka da bi 714 upisanih birača na tom izbornom mjestu moglo da promjeni raspored u broju mandata u Sobranju Makedonije - pa će oni ponovo i biti pozvani na glasanje.

Upravni sud je razmatrao žalbe VMRO-DPMNE i SDSM i po jednu žalbu prihvatio svakoj od zaraćenih makedonskih političkih partija – ponovljeno glasanje u Tearcima je rezultat te odluke.

VMRO- DPMNE je na ovu odluku saopćila da će se držati odluke svoga Izvršnog komiteta i na ponovljenim izborima neće učestvovati. Općina Tearce nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Makedonije, prema popisu iz 2002. cijela općina je imala 22.454 stanovnika, a 84,4 posto su bili Albanci.

VMRO-DPMNE je 11.prosinca na izbornom mjestu 2011. od izašlih 404 birača dobila pojedinačno najviše ili 91 glas, za njom slijedi SDSM sa 87 glasova, Besa sa 65….

Tearce se nalazi u VI izbornoj jedinici kojoj pripadaju Tetovo i Gostivar. U toj izbornoj jedinici je najviše, šest, zastupničkih mjesta osvojila DUI sa 40.599 glasova, četiri zastupnička mjesta je osvojila VMRO-DPMNE sa 26.135 glasova, a po tri zastupnička mjesta osvojili su SDSM i Besa……

Ako bi se borba vodila između VMRO-DPMNE, koja je na izborima, prema preliminarnim rezultatima, osvojila ukupno 51 mandat, i SDSM, koji je osvojio 49 mandata, vodila bi se oko 307 glasova razlike iz prvog kruga.

Foto: Georgi Licovski /Epa

Autor: R. Ć.

(0 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: